Evergreens

Het verhaal achter 'Go Your Own Way'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Go Your Own Way'

Deze klassieker van Fleetwood Mac is een vaste waarde in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000 en in 2021 zelfs hun hoogst genoteerde plaat. Hoe kwam het lied tot stand?

Het nummer, afkomstig van het album Rumours stond in maart 1977 op de eerste plek in de Nederlandse hitlijsten.

Quote

Loving you isn't the right thing to do

Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac)

Go Your Own Way draait om liefdesbreuk

Gitarist Lindsey Buckingham schrijft het nummer als een bericht aan zangeres Stevie Nicks, waarin hij duidelijk maakt dat hun roerige relatie voorbij is. Dit begreep Nicks ook destijds, zoals ze toelichtte in haar biografie: 'Het was zeker een bericht in een nummer. En het was niet een heel mooi bericht.'

Podcast-tegel Soundcheck (KRO-NCRV)

foto: KRO-NCRV

Peter van Bruggen sprak Stevie Nicks over de slopende periode rondom hun breuk

Buckingham Nicks als droompaar

Lindsey Buckingham en Stevie Nicks zijn lang voor de doorbraak van Fleetwood Mac al een stel, met een eigen act: Buckingham Nicks. In de vroege jaren '70 treden ze toe tot de band na het eerdere vertrek van o.a. oprichter Peter Green.

Lindsey en Stevie zijn overigens nooit getrouwd en kregen samen ook geen kinderen. Hun collega's in de band John en Christine McVie waren wel gehuwd, maar hun relatie liep in dezelfde periode ook op de klippen.

Stevie schreef het lied 'Dreams' om haar eigen visie op de breuk te delen. Die single vind je eveneens in de Evergreen Top 1000 (#807 in 2021).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST