Evergreens

Het verhaal achter 'No Milk Today'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'No Milk Today'

In het najaar van 1966 stond Herman’s Hermits grootste hit op nummer 1 in Nederland. Een evergreen met supertalent er achter!

Manchester

Herman’s Hermits werd in 1964 opgericht in Manchester, Engeland. Op deze single zijn overigens de baskwaliteiten van John Paul Jones (Led Zeppelin) te horen! Hij werd in die tijd regelmatig als sessiemuzikant ingezet, evenals o.a. zijn collega Jimmy Page.

Verloren liefde

Graham Gouldman schreef het lied. Met zijn talent zat het al vroeg goed: Gouldman zou later namelijk voor de Hollies, de Yardbirds en 10CC andere klassiekers schrijven: Denk aan ‘For Your Love’, ‘Bus Stop’, ‘Bridge To Your Heart’ en ‘The Wall Street Shuffle’!

‘No Milk Today’ werd geïnspireerd door de vader van Graham. Hij woonde in Manchester, waar de melk vroeger werd opgehaald en afgegeven in flessen. Pa Gouldman vertelde zijn zoon over een lege fles die hij op de stoep van een rijtjeshuis had zien staan. Een fles met het briefje “geen melk vandaag” er bij.

Op de vraag van Graham wat daar nou zo bijzonder aan was antwoordde pa: “Het gaat niet om de melk, maar om het verhaal er achter: Het huis is leeg!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertaling

Dus niet de melkman is afwezig, maar de bewoner. Hieronder zijn de eerste twee coupletten losjes vertaald uit het Engels:

Geen melk vandaag: mijn liefje is vertrokken
De fles staat alleen, een teken van de ochtend
Geen melk vandaag: het valt niet echt zo op
Maar de mensen die voorbijgaan weten niet waarom

Hoe kunnen ze weten wat mijn boodschap betekent?
Het einde van mijn hoop en het einde van mijn dromen
Hoe konden ze weten wat een paleis het was geweest
achter de voordeur waar mijn liefde de koningin was?

Hit

Het lied verscheen in 1966 en 1967 als single, in sommige landen als B-kant van de andere Herman’s Hermits hit ‘There’s A Kind Of Hush’. In Nederland stond ‘No Milk Today 5 weken op #1 in de Nederlandse Top 40.