Fragment

Liefde voor Muziek: The Cats

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: The Cats

The Cats was een popgroep uit Volendam die bestond van 1964 tot 1985, zij het met enkele onderbrekingen. Van 1968 tot 1975 was het een van de meest succesvolle bands van Nederland. The Cats werd gevormd door Cees Veerman, Piet Veerman, Arnold Mühren, Jaap Schilder, Theo Klouwer en (van 1972 tot 1975) Piet Keizer. Jan Buijs was vanaf de oprichting de manager.

Palingsound

Ze ontwikkelden een oorspronkelijk muziekgeluid dat de naam palingsound meekreeg. Het kenmerkt zich door de dramatiek in de stem van Piet Veerman, de achtergrondzang van de andere leden, de composities van Arnold Mühren en het studiowerk van Klaas Leyen en Wim Jongbloed. De stijl vond navolging bij veel andere Volendamse artiesten, zoals Maddog, Left Side, Next One en vanaf 1977 BZN.

Cees Veerman

Cees Veerman was aanvankelijk de leadzanger en Piet Veerman had deze rol vanaf 1968 voor de A-kanten van de singles. De eerste nummers waren covers of werden buiten de groep geschreven. Daarna kwam steeds meer werk van eigen hand, waaronder de grote hits Lea, Why, Marian, Magical Mystery Morning, Where Have I Been Wrong, Let's Dance en There Has Been A Time. De meest verkochte single is One Way Wind. The Cats verkochten meer dan dertien miljoen geluidsdragers. 36 Singles kwamen in de Top 40 terecht, waarvan vijf op nummer 1 en negentien in de Top 10. In de alltimelijst Top 2000 zijn in de loop van de tijd dertien nummers opgenomen.