Evergreens

Luister nu 'Gek van de Beatles'

foto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister nu 'Gek van de Beatles'

De gepensioneerde Dave maakt zijn droom waar en doet een masterstudie in... The Beatles! Luister nu de podcast.

Gek van de Beatles

Een jeugddroom die je nooit na hebt kunnen jagen. Voor de meesten blijft het een droom. Maar niet voor de 72-jarige gepensioneerde Dave. Hij laat zijn langverwachte wens in vervulling gaan: een masterstudie doen in The Beatles aan de Universiteit van Liverpool. In de podcast ‘Gek van de Beatles’ volgen we Dave terwijl hij zijn grote droom waarmaakt. Hij wordt gevolgd in het afscheid nemen van zijn vrouw, vrienden, Feyenoord en Rotterdam, zijn reis naar Liverpool waar hij voor het eerst op kamers gaat, tot hij zijn diploma ontvangt. Of niet. Want lang niet elke student slaagt voor deze masterstudie.

Luister de afleveringen hier:

Gek van de Beatles

Gek van de Beatles

Liverpool

In 2022 werd Beatles-kenner Dave, na een zware selectieprocedure, toegelaten tot één van de meest tot de verbeelding sprekende masterstudies van de wereld: The Beatles Music Industry and Heritage aan de Universiteit van Liverpool. De studie werd samengesteld door Paul McCartney zelf en slechts een handjevol studenten wordt jaarlijks toegelaten. Tijdens de opleiding komt niet alleen het belang van de Beatles voor de muziekindustrie en het cultureel erfgoed voorbij, maar ook de bijdrage van de band aan het toerisme.

Enige officiële Beatles-kenner

Als hij slaagt, betekent het dat Dave de enige officiële Beatles-kenner van Nederland wordt. “Het is veel werk, eigenlijk zwaarder dan ik had verwacht”, vertelt Dave over de studie. “Soms ben ik tot 3 uur ’s nachts bezig met studeren. Als ik er eenmaal lekker in zit, dan trek ik het liever door. Over een paar weken moet ik wat dingen inleveren ter beoordeling en dan gaat het erom spannen. Ik wil graag cum laude slagen, maar mijn vrouw zegt dat ik me daar niet druk om moet maken. Ik moet gewoon mijn best doen om het te halen. Voor mijn gevoel krijg ik allemaal veel te lage cijfers. Mijn essay werd de hemel in geprezen, alleen ik kreeg er maar een zes voor, dat valt me toch tegen.”

Martin van Waardenberg

Het verhaal van Dave wordt verteld door mede-Rotterdammer Martin van Waardenberg. En we volgen Dave niet alleen in de colleges en lessen op de universiteit, maar ook hoe hij in zijn vrije tijd zich nog verder verdiept in zijn favoriete band. En natuurlijk hoe zijn studentenleven in Liverpool bevalt. Een 72-jarige student trekt toch bekijks: “Die Engelsen praten allemaal tegen je. Ook de jongere meiden vinden het opmerkelijk dat er twee oude mannen in een studenten pub staan. Ze wilden allemaal met ons op de foto!”