Evergreens

Het verhaal achter 'Running Up That Hill' van Kate Bush

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Running Up That Hill' van Kate Bush

Running Up That Hill gaat over een relatie

‘Running Up That Hill’ van Kate Bush gaat over twee mensen die verlangen naar begrip en empathie voor elkaars gevoelens. Vaak is de betekenis van ‘Running Up That Hill’ verkeerd geïnterpreteerd. Kate Bus zegt daar zelf in 1985 het volgende over:

“Ik probeerde eigenlijk te zeggen dat een man en een vrouw elkaar niet kunnen begrijpen omdat we een man en een vrouw zijn. En als we daadwerkelijk elkaars rollen zouden kunnen verwisselen, als we daadwerkelijk even in elkaars schoenen zouden kunnen staan, denk ik dat we allebei erg verrast zouden zijn!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

[...]

En ik denk dat het zou leiden tot een groter begrip. En eigenlijk was de enige manier waarop ik dacht dat het kon worden gedaan, hetzij... weet je, ik dacht aan een deal met de duivel, weet je wel. En ik dacht, 'nou, waarom geen deal met God!' Weet je, want op die manier is het op een bepaalde manier veel krachtiger, het hele idee om God te vragen een deal met je te sluiten.”

Running Up That Hill heet eigenlijk anders

Hoe mooi ook bedoeld, de platenmaatschappij is bang voor onbegrip. De originele titel van het lied is ‘Deal With God’. Dat moet veranderen, vindt het bedrijf.

Weer Kate Bush:

“Zie je, voor mij heet het nog steeds 'Deal With God', dat was de titel. Maar ons werd verteld dat als we deze titel zouden behouden, het niet zou worden gedraaid in enkele van de religieuze landen, Italië zou het niet draaien, Frankrijk zou het niet draaien, en Australië zou het niet draaien! Ierland zou het niet draaien, en over het algemeen zou het misschien worden geboycot puur omdat het 'God' in de titel had.”

Running Up That Hill redt de wereld

Nou ja, in de succesvolle tv-serie ‘Stranger Things’ in elk geval, waar het nummer onder een bepalende scene is gebruikt. Ook in andere films en series is het nummer in de loop der jaren voorbij gekomen. Zo wint ‘Running Up That Hill’ keer op keer aan betekenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.