Bijpraat
KRO-NCRV

De Radioreuzen van Paul de Leeuw

foto: Bert Kranenbarg
  1. Nieuwschevron right
  2. De Radioreuzen van Paul de Leeuw

Willem Duys hoort bij het zondagochtendontbijt in huize De Leeuw in Lekkerkerk. En Frits Spits hielp Paul de Leeuw door zijn eenzame eerste jaren in Amsterdam

#37 - Pauls RadioReuzen, met Paul de Leeuw - RadioReuzen

Bert en Paul

foto: Bert Kranenbarg / Hanneke Uijt de Willigen

Paul en Bert in gesprek

Willem Duys

Wat zijn voor Paul de Leeuw legendarische radioprogramma’s? Waar luisterde hij zelf altijd naar? En hoe was zijn leven toen? Willem Duys hoort bij het zondagochtendontbijt in huize De Leeuw in Lekkerkerk. En Frits Spits hielp Paul door zijn eenzame eerste jaren in Amsterdam. Bert Kranenbarg luistert met Paul de Leeuw naar fragmenten van de programma’s die Paul gekozen heeft. En dan komen de verhalen vanzelf.

Beluister de gehele serie

RadioReuzen

RadioReuzen

Pauls ochtendshow

“Nederlands televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger” schrijft Wikipedia over Paul de Leeuw. Daar zaten ook radioprogramma’s bij: Lieve Paul (1986) met Paul van der Lugt en De Leeuw Wordt Wakker (1987), Pauls ochtendshow op Radio 3. De Leeuw steekt niet onder stoelen of banken dat hij gek is op radio: ‘Je slijpt je geest door radio te luisteren, dus dat is voor mij echt een heel belangrijk medium, nog steeds’. Tegenwoordig maakt Paul zelf wekelijks de podcast De Leeuw lult verder op het NPO Radio 5-platform.

Henk van Dorp

Meta de Vries en Dik Voormekaar, De Sandwich, Goudmijn, Germaine sans gêne, allemaal programma’s die Paul de Leeuw gekozen heeft. Net als In de rooie haan, Mangiare en Tussen Barend en Van Dorp: ‘Ik ben zelf een enorme Henk van Dorp-man. Ik heb nog steeds contact met hem, een tijdlang is hij een beetje mijn adviseur geweest over programma’s die wel of niet goedgingen.’

Zomergasten

Radiofragmenten als leidraad voor het gesprek, Zomergasten vertaald naar radio, dat is Pauls RadioReuzen.

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.