NPO Radio 5

100 Jaar radio: de Tunes Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. 100 Jaar radio: de Tunes Top 100

Wat zijn de mooiste radiotunes uit de eerste eeuw van de radio? Het genootschap Radiojingles en -tunes maakt in Bert Op 5 de Top 100 bekend.

#16 - 'Tunes Top 100' over de meest veelzeggende radiotunes in 100 jaar tijd - RadioReuzen

Allereerste tune

Hoe klonk de allereerste tune? Wat is de meest recente radiotune die een plek in de Tunes Top 100 gekregen heeft? En waarom heeft de top 100 geen nummer 1? Donderdag 3 oktober antwoord op al deze vragen als jingleweb.nl (het Genootschap Radiojingles en -tunes) hun selectie van de honderd mooiste tunes uit honderd jaar radio presenteert in Bert op 5.

Jinglemannetjes

Bert Kranenbarg praat met Benno Roozen en Jelle Boonstra, samen vormen zij al jaren het Genootschap dat zich inspant om tunes en jingles van radioprogramma’s te verzamelen en te bewaren. Vormgeving die net zo bekend geworden is als de DJ’s en presentatoren van de programma’s waar het om gaat.

Top 100

Uit hun zeer uitgebreide archief met exclusief materiaal hebben ze de Tunes Top 100 samengesteld. Van Candlelight tot de Top 40, Radio Tour de France, Joost mag niet eten, de Nederlandse Artiestenrevue, Ochtendgymnastiek en Ook Goeiemorgen, om een paar willekeurige voorbeelden te noemen.

Podcast en online lijst

Waardoor is muziek een goede tune? Dat wordt duidelijk in de uitzending van Bert op 5 aan de hand van legendarische radiotunes. Omdat het onmogelijk is om alle tunes in de radio-uitzending te laten horen en omdat alleen een selecte groep luisteraars net zo gek is van radiotunes als Bert, Benno en Jelle is de hele Top 100 mét toelichting te horen via een speciale podcast. De volledige lijst met luisterlinks naar alle tunes is donderdagavond via jingleweb.nl te vinden.

100 Jaar Radio bij Bert

Iedere donderdagmiddag viert Bert op 5 op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat Bert op 5 wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Raden maar en De Stemband (met Kees Schilperoort), ‘Echt oude radio’ met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Cappuccino van Sjors Fröhlich, Radio Tour de France en In de Rooie Haan/Spijkers met Koppen.

Tunes Top 100
Bert op 5
donderdag 3 oktober 16-18 uur