RadioReuzen Podcast

Bert Kranenbarg (Bert op 5, KRO-NCRV) is al zijn hele leven gek van radio. In deze podcastserie kruipt hij maandelijks dieper in de reusachtige radio. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de stichting Jingleweb.nl maakt hij portretten met en van RadioReuzen.

Podcasts afleveringen

#20 - Arbeidsvitaminen

Bijna 75 jaar jong, maar nog steeds fris en bij de tijd. Ondanks alle Spotify- en andere lijstjes die mensen zelf kunnen maken met hun favoriete muziek. Wat is het geheim van de formule? Hans Schiffers, Gerard Ekdom en muzieksamensteller Herman Dales geven het antwoord..

#19 - Duopresentatie met Frits Barend, Jeanne Kooijmans en Jeroen van Inkel

De hele maand al gaat het over de duopresentatie bij Op1 op televisie. Kun je een duo worden of moet je een duo zijn? Is duopresentatie leuk of lastig? Bert Kranenbarg heeft het uitgezocht in gesprekken met ervaringsdeskundigen.
Allereerst Frits Barend, 50 jaar geleden met Henk van Dorp begonnen bij Veronica op de radio. Jeanne Kooijmans zat 5 jaar lang iedere ochtend met Peter van Bruggen op Radio 3FM. En Jeroen van Inkel vormde eerst een duo met Adam Curry en daarna met Rob Stenders bij Veronica op de vrijdagavond..

#18 - Mart Smeets over sportverslaggeving en veel meer

Mart Smeets is de winnaar van de Theo Koomen Oeuvre Award 2019. Het bleef niet bij een prijsuitreiking alleen. Bert Kranenbarg sprak Mart Smeets uitgebreid over sportverslaggeving, maar ook over het Songfestival, dubbelpresentatie, de Tour van 2020 en de Elfstedentocht. Een podcast -podkèst zoals Smeets zelf zegt- waardig!.

#17 - Edwin Evers over ochtendshows

21 jaar lang is Edwin Evers voor dag en dauw opgestaan om zijn ochtendshow te maken, eerst voor de KRO op 3FM, daarna op Radio 538. Als iemand er iets over kan zeggen is hij het wel..

#16 - Tunes Top 100

Wat zijn de mooiste radiotunes uit de eerste eeuw van de radio? Drie tunes-gekken nemen een duik in de archieven naar aanleiding van de Tunes Top 100, samengesteld door Jingleweb.nl ter gelegenheid van 100 Jaar Radio. We horen Bert Kranenbarg in gesprek met Jelle Boonstra en Benno Roozen van Jingleweb en natuurlijk een héle hoop muziek, eh, tunes!.

#15 - In de Rooie Haan + Spijkers met Koppen

Op 5 januari 1974 begon op de VARA radio In de Rooie Haan, live vanuit een geïmproviseerd café in de hal van de studio in Hilversum. Een politiek café op de zaterdagmiddag dat al snel hét podium werd voor ministers, staatssecretarissen en Kamerleden waar nieuws gemaakt werd dat het ANP en de maandagkranten haalde. Veertien jaar later werd het programma opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’ dat heel anders en toch een beetje hetzelfde was. Dat programma bestaat inmiddels 31 jaar..

#14 - Radio Tour de France

In 1970 ontstond het als samenwerkingsproject van verschillende omroepen op Hilversum 3: Radio Tour de France. Onder het motto ‘popmuziek op de pedalen’ presenteerden ondermeer Joost den Draaijer, Eddy Becker en Herman Stok een programma met wielerflitsen vanuit de Tour de France. Nu is het al jaren de zomertopper van NPO Radio 1..

#13 - Cappuccino

Wakker worden op zaterdagmorgen was jarenlang ‘Zaterdag’ van Bløf, spontaan inbellende luisteraars, de column van de toenmalige PvdA-partijvoorzitter Felix Rottenberg en de stem van Sjors Fröhlich. Waarom was die wekelijkse mix goed voor zoveel luisteraars? Luister naar het geheim van Cappuccino...

#12 - Heel Oude Radio

Amusement op de radio begon al voor de Tweede Wereldoorlog. Bert Kranenbarg praat met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid over de amusementsprogramma’s die de radio van toen leuk maakten: ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, ‘Showboat’, ‘Mastklimmen’ en ‘Paul Vlaanderen’..

#11 - Raden Maar

De humor van Kees Schilperoort was onbegrensd, zijn populariteit bij met name iets oudere dames ongekend. Bert Kranenbarg praat met Hans van Willigenburg, Annette van Trigt en Erik de Zwart, drie presentatoren die intensief samenwerkten met Schilperoort. Hij maakte ‘Raden Maar’, ‘De Stemband’ en ‘De Piepshow’ voor achtereenvolgens de KRO, Veronica en Radio 538..

#10 - De Toestand In De Wereld

‘Bert op 5’ viert 100 jaar radio. In 2019 met 10 portretten van legendarische radioprogramma’s. Aflevering 2 gaat over ‘De Toestand In De Wereld’ door mr. G.B.J. Hiltermann, (fragmenten van de AVRO en de VPRO) met Paul Witteman en Hans Wiegel.

#9 - Met Het Oog Op Morgen

'Bert op 5' viert 100 jaar radio. In 2019 10 portretten van legendarische radioprogramma's. Aflevering 1: 'Met het oog op morgen' met Koos Postema, Govert van Brakel, Herman van der Velden en Hans Hogendoorn.

#8 - Frits Spits over de jaren 80

RadioReus Frits Spits in gesprek met Bert Kranenbarg over radio in de jaren tachtig.
Deze aflevering gaat over het enige horizontaal geprogrammeerde programma van Hilversum 3, later Radio 3 in de jaren 80: 'De Avondspits'. Legendarische radio waar miljoenen jongeren naar luisterden tijdens de afwas en het maken van het huiswerk..

#7 - Peter van Bruggen over de jaren 80

RadioReus Peter van Bruggen in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig.
De muziekjournalist die radiomaker werd op Hilversum 3, later Radio 3. De verhalenverteller. Peter van Bruggen. Tussen 1981 en 1991 wekelijks te vinden in Het Weeshuis van de Hits..

#6 - Jack Spijkerman over de jaren 80

RadioReus Jack Spijkerman in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig.
De handvaardigheidsleraar die het onderwijs verliet voor radio, televisie en theater. Die begon als columnist bij de VARA. Hij ging programma’s maken op Hilversum 3. Getallenrijk. En Klachtenbureau Steen en Been, samen met Henk Westbroek. Later omgedoopt tot Steen en Beenshow. Een cabaretier op de popzender..

#5 - Lex Harding over de jaren 80

RadioReus Lex Harding in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig.
De Top 40 op Hitradio Veronica met Lex Harding. Die werd toen nog op Hilversum 3, later Radio 3 uitgezonden.
De jaren 80 waren voor Veronica de oogstjaren. Het verdriet over het moeten stoppen als piraat was voorbij. De omroep kwam in het bestel en groeide van aspirant naar C, naar B, naar A-omroep. En had zoveel leden dat ze zelfs de dubbele A-status kregen. Lex Harding was de baas van de radio en medebedenker van Countdown op televisie..

#4 - Ferry Maat over de jaren 70

RadioReus Ferry Maat in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig.
Dit keer de TROS-donderdag van toen. Met de man die altijd in één adem genoemd wordt met de Soulshow. En terecht. Tot op de dag van vandaag houdt hij zich daar mee bezig via soulshow.nl.
Maar hij maakte zoveel meer programma’s: De Nederlandse Top 40, de Tros Top 50, de Europarade. En hij begon zijn carrière in de Jaren Zeventig bij Radio Noordzee. Dat had hij nooit gedacht nadat hij als pianist afstudeerde aan het conservatorium..

#3 - Theo Stokkink over de jaren 70

RadioReus Theo Stokkink in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig.
Hij maakte ‘Walhalla’ ‘Eldoradio’ met Vincent van Engelen en natuurlijk de ‘Theo Stokkink Show’. En hij schreef boeken en schoolagenda’s vol over popmuziek.
Eigenlijk maakte hij literaire programma’s, sinds hij als jongen uit Venlo bij de KRO in dienst kwam. Theo is nu 76 jaar en al jaren schrijver, zijn nieuwste boek heet ‘Zwijgplicht’ waarover hij op dit moment lezingen geeft bij Nederlanders in Spanje. Maar met mij ging hij terug naar zijn radiotijd van de Jaren Zeventig!.

#2 - Felix Meurders over de jaren 70

RadioReus Felix Meurders in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig.
De man van ‘Gesodemeurders’ ‘De Rock ‘n’ Roll-methode’ ‘De Daverende Dertig’ die later ‘De Nationale Hitparade’ werd. ‘In de Rooie Haan’ ‘De Meurders Methode’ ‘Langs de Lijn’ en ‘Radio Tour de France’. En daarmee is zijn cv over de jaren 70 nog lang niet compleet..

#1 - Bart van Leeuwen over de jaren 70

RadioReus Bart van Leeuwen in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig. De man van "Ook goeiemorgen" en "De Tipparade". Begonnen als Bart, zonder achternaam. Uiteindelijk Van Leeuwen er aan vastgeplakt, de achternaam van zijn moeder..

Trailer RadioReuzen podcast

Het begon met 4 afleveringen over de radio in de jaren 70. Daarna volgden 4 afleveringen over de radio in de jaren 80. En toen was het precies 100 jaar geleden dat het allereerste radioprogramma werd uitgezonden. Een mooie aanleiding om eens diep in de radio te duiken, met portretten van legendarische radioprogramma's. Dat bleek zo leuk te zijn dat de RadioReuzen podcast gewoon doorgaat, ook na het jubileumjaar van de radio. Iedere maand praat Bert Kranenbarg aan de hand van een thema met legendarische radiomakers, RadioReuzen dus!.