Artiest

Charles Aznavour - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Charles Aznavour
Franse zanger die in de jaren '60 en '70 hits scoort met o.a. 'Esperanza', 'Yesterday When I Was Young', 'The Old Fashioned Way' en 'To Die Of Love'. Charles Aznavour is een ontdekking van Edith Piaf, en inmiddels één van de grootste entertainers van de 20ste eeuw. Hij speelde mee in tientallen films, gaf honderden concerten en verkocht miljoenen albums. Bovendien was Charles Aznavour auteur en vertolker van wereldberoemde chansons.
Armenië

Toeval bestaat niet wordt gezegd. Toch speelt toeval wel degelijk een rol in het leven van Charles Aznavour. Zo is zijn geboorteplaats toevallig Parijs, waar zijn uit Armenië gevluchte ouders verblijven in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten. Maar het visum wordt niet afgegeven omdat Amerika al het maximaal aantal Armeense vluchtelingen heeft opgenomen. Dus zoeken Micha Aznavourian, zoon van een voormalige kok van de Russische tsaar Nicholaas II, en zijn vrouw hun toevlucht in de Franse hoofdstad, waar op 22 mei 1924 hun zoon Shahnourh Varinag Aznavourian wordt geboren.

Filmsucces

De kleine Charles groeit op in Quartier Latin. Hij heeft een grote liefde opgevat voor film en theater, iets wat door zijn ouders wordt gestimuleerd. Aangemoedigd door Maurice Chevalier en Edith Piaf debuteert hij samen met zijn vriend, de pianist Pierre Roche, als Roche & Aznavour in een nachtclub in Parijs. Beïnvloed door de oorlogsjaren bezingt Aznavour vooral de positieve kanten van het leven. Vlak na de oorlog gaat het duo Roche & Aznavour uit elkaar. In 1946 speelt Aznavour een rol in de film Adieu Chérie. Zijn filmcarrière krijgt een vervolg met tientallen Franse speelfilms waarin hij kleine en grote rollen speelt. Internationaal filmsucces boekt Aznavour met zijn rollen in films als Shoot The Piano Player, Il Maestro, The Blockhouse en Die Blechtrommel.

Wereldhits

Halverwege de jaren vijftig geeft Aznavour zijn eerste eigen shows in het beroemde theater l’Olympia in Parijs. Het bezorgt hem een doorbraak naar het grote publiek. Heel Frankrijk sluit hem in de armen. De zegetocht zet zich voort in andere landen. Aznavour, die ook wel de Franse Sinatra wordt genoemd, boekt wereldwijde successen met zelfgeschreven chansons als 'Et Pourtant', 'Que C’est Triste Venise', 'Mes Emmerdes', 'Les Plaisirs Demodes' (The Old Fashioned Way) en 'Tout Les Visages De l’Amour' (She). Gedurende zijn carrière componeert hij meer dan 1000 chansons, waarvan het grootste deel in het Frans maar ook in het Engels, Italiaans, Spaans, Duits én Armeens. Aznavour deelt het podium met de groten der aarde, waaronder Liza Minnelli, Dean Martin en Frank Sinatra.

Duetten

In 1998 wordt Aznavour door Time Magazine uitgeroepen tot Entertainer of the Century, vóór Frank Sinatra, Bob Dylan en Elvis Presley. Vlak voor zijn tachtigste verjaardag start Aznavour zijn La Dernière Tournée, een concerttour die ruim vijf jaar duurt en waarmee hij overal ter wereld afscheid neemt van zijn trouwe fans. Ondertussen blijft Aznavour platen maken, waaronder het prachtige album Duets dat in 2008 wordt uitgebracht en waarop hij duetten zingt met onder anderen Céline Dion, Julio Iglesias, Nana Mouskouri, Elton John, Liza Minnelli, Paul Anka en Johnny Hallyday.

Ambassadeur

Aznavour is tot aan zijn dood in 2018 hét boegbeeld van het Franse chanson. “Life has to be lived, I can relax eternally when I'm dead,” aldus Charles Aznavour, die tot vlak voor zijn overlijden blijft optreden en ook Nederland aandoet.

Nummers Charles Aznavour