NPO Radio 5

De Laatste Dagen van... Freddie Mercury reisverslag

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Laatste Dagen van... Freddie Mercury reisverslag

Podcastmaakster Anne neemt je mee op haar reis naar... Freddie Mercury!

Bekijk de roadmovie

Dit is een ander soort artikel dan je van ons gewend bent: Anne, één van de makers van de podcast 'De Laatste Dagen Van... Freddie Mercury' neemt je mee op haar reis naar Freddie!

“Am I dreaming….?”

Montreux. Nooit gedacht dat ik daar nog eens zou rondwandelen. Laat staan met een speciale missie. Want die had ik, eind oktober.

Samen met mijn podcast-maatjes Wibo Dijksma, Michiel Tjepkema en Queen-kenner Edger Hamer was ik er een weekend. Om te zien, te voelen en te ontdekken wat deze plek betekende voor Freddie Mercury.

Als team doken we de afgelopen maanden intensief in de laatste dagen van zijn leven, maar vierden we hem ook: als mens, artiest en levensgenieter! En daarvoor moesten en zouden we naar Montreux. Dat werd al snel duidelijk.

Freddie zocht rust en inspiratie in Montreux

Want Freddie Mercury was dol op deze plek. Vanaf eind jaren ’70 nam hij er veel albums op met Queen, in de Mountain Studios. Sterker nog: Queen kócht de studio’s uiteindelijk.

Montreux bracht Freddie de rust en inspiratie die hij zocht. In Londen werd hij constant belaagd door de pers. Zeker toen de speculaties toenamen dat hij aan Aids leed.

Dus kocht Freddie in het laatste jaar van zijn leven een schitterend appartement in Montreux, van waaruit hij kon genieten van het uitzicht op het meer en de bergen.

Freddies witte zwanen op het meer

de podcasters

foto: AVROTROS

De makers bij het meer

Ken je dat?

’s Avonds laat op je bestemming arriveren, in het donker je hotel zoeken en… de volgende ochtend, bij daglicht, compleet overdonderd worden door de plek waar je bent beland?

Dat had ik in Montreux, toen we de heuvel afwandelden en bij de boulevard van het Meer van Genève arriveerden. Terwijl we naast het beroemde standbeeld van Freddie stonden, verloor ik mezelf in alle blauwtinten van het meer en de bergen, die ik er als sprookjesachtige coulissen omheen zag liggen.

Freddie liet zich vaak bij de boulevard afzetten, waarna hij zelf het laatste stukje naar de studio wandelde. Onophoudelijk hoorde ik ook Freddie’s stem in A Winter’s Tale, het laatste nummer dat hij schreef.

Over deze plek en dit uitzicht: “Am I dreaming?”

Dertig jaar na dato

foto: AVROTROS

Bij Freddies standbeeld aan het Meer van Genève

Wat was het bijzonder dat we hier precies dertig jaar na dato waren. Want in dezelfde periode, in de herfst van 1991, bracht Freddie op deze plek zijn laatste weken door.

Tot het écht niet meer ging en hij terugvloog naar Londen, waar hij op 24 november stierf. Hoewel we in onze podcast volop stilstaan bij zijn uitzonderlijke en avontuurlijke leven, spelen die laatste dagen van zijn leven natuurlijk een belangrijke rol in ons verhaal.

Freddie trok zich steeds verder terug uit het publieke leven. Omdat we graag wilden weten wat zich achter de hoge muren van zijn Londense villa afspeelde, besloten we om zijn personal assistant Peter Freestone voor de podcast te interviewen.

Peter Freestone bracht ons dicht bij Freddie

foto: AVROTROS

Op de boot met Freddies P.A.

Het lukte Edger Hamer om een ontmoeting met hem te regelen.

Peter Freestone woont niet in Montreux, maar is hier nog vaak te vinden. En dus stapten we aan boord van een kleine boot en luisterden we een middag lang ademloos naar zijn persoonlijke verhalen.

We mochten hem alles vragen. Ook wat het betekende om bij Freddie te wonen en hem tot het einde van diens leven te verzorgen.

We werden er heel stil van en kregen het gevoel dat we bijna niet dichter bij Freddie hadden kunnen komen.

Onze gesprekken met Peter hebben uiteindelijk een prominente plek gekregen in aflevering 5 en 6 van de podcast.

The Duck House en The Mountain Studios

foto: AVROTROS

Bij dé studio

Ondertussen kwamen we bij de aanlegsteiger van The Duck House, een afgelegen gastenverblijf waar Freddie en Queen vaak te vinden waren. Moeilijk te bereiken via de weg, afgeschermd van de buitenwereld.

Het houten boothuis prijkt op de cover van Queens laatste studio-album met Freddie: Made in Heaven. Daarom was het voor ons ook een ‘must’ om een kijkje te nemen in de Mountain Studios, even verderop, waar Freddie zijn laatste vocalen voor Queen inzong.

Ook dat bezoek aan de studio, waar we zelf aan het mengpaneel mochten plaatsnemen, zal ik niet snel vergeten. Af en toe wierp ik een stiekeme blik op onze Queen-fan Edger, voor wie een droom uitkwam om in Montreux in de voetsporen van Freddie te treden.

Maar eerlijk gezegd kneep ik mezelf ook regelmatig in de arm: “Am I dreaming…?”

Over de makers

Anne Hurenkamp werkte de afgelopen maanden met Wibo Dijksma, Michiel Tjepkema en Edger Hamer aan de zesdelige podcast De Laatste Dagen Van… Freddie Mercury. Daarvoor belandde ze met het podcast-team in Montreux. Een indrukwekkende ervaring! Hierboven las je haar reisblog.

Gerelateerde podcast

De Laatste Dagen Van...

De Laatste Dagen Van...