Artiest

Adamo - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Adamo
“Het grootste zangtalent uit Wallonië met het timbre van Brassens en de passie van Brel!” Zo kondigde Willem Duys in maart 1964 het nieuwe Belgische talent Adamo aan in zijn tv-programma Voor De Vuist Weg. En met Adamo was diens hele familie meegekomen. Wie herinnert zich niet die onvergetelijke zwart-wit beelden van een piepjonge zanger die zijn broertjes en zusjes liet meezingen met zijn hit 'Vous Permettez Monsieur'.

Het leverde aandoenlijke televisiebeelden op en voor Adamo zijn eerste buitenlandse nummer-1-hit.

Kolenmijnen

Salvatore Adamo wordt op 1 november 1943 geboren in het Italiaanse dorpje Comiso op Sicilië. Het zijn donkere tijden voor Europa. Zo ook voor de familie Adamo, die vlak na de Tweede Wereldoorlog naar België emigreert. Daar betrekt het gezin Adamo een huurwoning in het Belgische plaatsje Jemappes. Zoals zovele Italiaanse gastarbeiders werkt vader Adamo in één van de vele kolenmijnen die de streek rijk is. Ondertussen droomt de kleine Salvatore van een carrière als profvoetballer of zanger.

Droom

Zijn ouders stimuleren de droom van Salvatore, ook omdat zij niet willen dat hij de mijnen in gaat. Uiteindelijk kiest Salvatore voor zijn grootste passie: de muziek. Daarvoor moet hij wel eerst zijn natuurlijke verlegenheid overwinnen. Zijn familienaam wordt zijn artiestennaam. In 1960 wint Adamo met zijn zelfgeschreven liedje 'Si J’Osais' een door Radio Luxemburg georganiseerde wedstrijd voor jonge zangtalenten. Een jaar later mag Adamo voor platenfirma Philips zijn eerste plaatje opnemen. Dat gebeurt in de Italiaanse taal, maar het liedje slaat niet aan.

Tuinman der liefde

In 1963 neemt Adamo een aantal Franstalige liedjes op, waaronder Sans Toi Ma Mie. Wanneer de single op de eerste plaats van de Belgische hitlijst terecht komt, is zijn naam gevestigd. Vanwege zijn romantische, ietwat schorre stemgeluid - een kenmerk dat Adamo gemeen heeft met Charles Aznavour - wordt hij al gauw de nieuwe ‘chanteur romantique par excellence’ genoemd, een voortreffelijk romantische zanger. Adamo zegt beïnvloed te zijn door Victor Hugo, Jacques Prévert, Georges Brassens, het Italiaanse canzonetta en de tango. Zelfs de grote Jacques Brel is onder de indruk van het Italiaans Belgische talent en noemt hem ‘le jardinier d’amour’, de tuinman der liefde.

Kerstlied

Na België weet Adamo ook Frankrijk, Nederland en de rest van Europa te veroveren. Dat doet hij met hits als 'Amour Perdu', 'Crier Ton Nom', 'N’Est-ce Pas Merveilleux' en 'Tombe La Neige'. Met dit laatste lied scoort Adamo ook in Japan een enorme hit. 'Tombe La Neige' wordt daar vertaald als 'Yuki Ga Furu' en groeit binnen korte tijd uit tot een ware kerstklassieker en karaokefavoriet. Vandaag de dag hebben meer dan vijfhonderd verschillende Japanse artiesten hun eigen versie van 'Yuki Ga Furu' op plaat uitgebracht, waarmee 'Tombe La Neige' veruit het populairste Japanse kerstlied is, zelfs vóór Bing Crosby’s 'White Christmas'.

Koningin

In 1964 scoort Adamo met 'Vous Permettez Monsieur' de grootste hit van het jaar. Het liedje staat wekenlang op de eerste plaats van vrijwel alle Europese hitlijsten. In de daaropvolgende jaren blijft Adamo succesvol met hits als 'Quand Les Roses', 'Ma Tête', 'La Nuit', 'Elle', 'J’aime', 'Le Néon', 'C’est Ma Vie' en 'Les Filles Du Bord De Mer', dat jaren later fraai wordt gecoverd door de Belgische popzanger Arno Hintjes. Hoewel het Frans de taal is waarin Adamo zich voornamelijk uitdrukt, vertolkt hij zijn chansons ook in het Engels, Spaans, Duits, Turks en zelfs Vlaams. Een enkele keer bedient Adamo zich van zijn moedertaal, zoals het aan de huidige Belgische koningin opgedragen 'Dolce Paola' waarmee hij in 1965 een Europese hit scoort. Van zijn platen worden wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Ambassadeur

Gedurende zijn carrière weet Adamo zich voortdurend te vernieuwen. Zo speelt Adamo mee in verschillende bioscoopfilms, treedt hij op in een uitverkochte Carnegie Hall in New York en in een minstens zo volgepakt Lenin Stadion in Moskou. Tijdens zijn bezoeken aan al die landen schroomt Adamo er niet voor om kritiek te leveren op sociaal maatschappelijke misstanden. Zo neemt hij in het prachtige liedje Inch Allah stelling tegen de onophoudelijke conflicten in het Midden Oosten, bekritiseert hij in Vladimir de Russische dictatuur en stelt hij in Le Village de burgeroorlog in Bosnië aan de kaak. Daarnaast houdt de tegenwoordig in Ukkel woonachtige chansonnier zich bezig met zijn werkzaamheden voor UNICEF, waarvan hij ambassadeur is.

Concerten

In 2001 wordt Adamo geridderd door koning Albert van België. Datzelfde jaar verschijnt zijn eerste roman Le Souvenir Du Bonheur Est Encore Du Bonheur (vert. Ook De Herinnering Aan Geluk Is Geluk), een semi-autobiografisch verhaal over een Siciliaanse Belg. In 2010 verschijnt zijn voorlopig laatste album De Toi A Moi, waarop hij duetten zingt met onder anderen zijn dochter Amélie en de Franse zanger Christophe. De plaat wordt bekroond met goud. Op 5 en 7 november 2011 is Adamo weer naar Nederland voor concerten in respectievelijk het Chassé Theater in Breda en het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Vrijheid

“Mijn vader heeft mij altijd gewezen op het belang van vrijheid en het respect dat men moet hebben voor ieder individu. Ik weet dat één chanson van mij de wereld niet doet veranderen. Maar ik hoop wel dat het een klein beetje bijdraagt tot een betere wereld,” aldus Adamo.