Artiest

Linda Ronstadt - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Linda Ronstadt
Amerikaanse zangeres met folkachtergrond, maar die vooral groot is geworden in de popmuziek. Linda Ronstadt heeft wereldhits op haar naam staan als 'Hurt So Bad', 'You're No Good' en 'Blue Bayou'.

Halverwege de jaren zestig toert Linda Rondstadt als lid van het trio The Stone Poneys langs de zalen van het West-Amerikaanse folkcircuit. Maar al in 1968 besluit ze dat ze liever solo verder gaat.

Een zachtere toon

Haar eerste twee albums waren nog op de folk- en country-leest geschoeid. Maar haar derde lp, Linda Ronstadt getiteld, laat een ander geluid horen: wat softer en laid back dan het standaard folk en country-repertoire. 

Eigen sound

Op het album wordt zij begeleid door wat later de Eagles zouden worden. Op haar vijfde album Heart Like A Wheel vindt ze definitief haar eigen geluid en de weg naar het grote publiek. 

Succes

De lp verkoopt miljoenen en levert in Amerika drie hitsingles op: 'You're No Good', 'When Will I Be Loved 'en 'It Doesn't Matter Anymore'. Er volgen meer albums die allen evenveel succes hebben. Ze zingt mee op albums van andere artiesten, zoals de LP Harvest van Neil Young. 

Costello en New Wave

Eind jaren zeventig neemt ze ook songs van Elvis Costello op haar repertoire. Op het album Mad Love (1980) staan drie nummers van de Engelse new wave-zanger en Linda Ronstadt lijkt ook de new wave-/moderne popkant op te gaan. 

Poprock

De zangeres keert toch terug naar de Amerikaanse poprock en werkt samen met dirigent Nelson Riddle. Samen nemen ze het album What's New op, een verzameling popklassiekers met onder meer composities van Gershwin en Berlin. 

En via country naar Mexicaans

In 1987 keert ze ook terug naar haar country-roots voor het album Trio, met Dolly Parton en Emmylou Harris. Tot haar eigen verbazing heeft ze datzelfde jaar ook succes met een plaat vol Mexicaanse songs. In de jaren negentig combineert ze Mexicaans/Latijnsamerikaans werk met het poprock-werk waar het grote publiek haar van kent. 

Geschiedenis

In 2004 verschijnt het album Hummin' to Myself waarop ze wederom klassiekers uit de Amerikaanse popgeschiedenis vertolkt.