Artiest

VanVelzen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. VanVelzen
Van Velzen brengt in september 2006 zijn eerste single 'Baby Get Higher' uit, maar heeft op dat moment al flink wat podiumervaring. Hij speelde onder meer in het bandje The Goldfish en maakt deel uit van het populaire cabaretgezelschap Op Sterk Water.

De in 1978 geboren Roel van Velzen komt uit een muzikaal gezin. Zijn twee opa's spelen in een Delftse accordeonband en met zijn vader maakt hij al vanaf zijn vierde radioprogramma's. Hij blijkt zelf veel talent te hebben: in zijn jeugd leert de duizendpoot de piano, drums en gitaar te beheersen.

The Goldfish

In zijn studententijd behaalt Van Velzen zijn eerste succesje. Met band The Goldfish wint hij in 1999 de Heineken Student Music Award in Paradiso. De drijvende kracht achter de liedjes is van VanVelzen zelf.

Op Sterk Water

De talenten van VanVelzen blijven niet onopgemerkt. De cabaretgroep Op Sterk Water lijft hem in 2002 in en samen treden ze op in theaters en op festivals. Tevens sluit VanVelzen zich aan bij Crazy Piano's, een groep met internationale entertainers.

Producers

De energieke podiumpresentatie van de één meter vijftig lange VanVelzen schudt enkele bekende Nederlandse producers wakker. Holger Schwedt, Nando Eweg en John Ewbank zien het in hem zitten en maken plannen voor een album.

Baby Get Higher

Onder de naam 'VanVelzen' wordt debuutsingle 'Baby Get Higher' uitgebracht in september 2006. De poprock-sound van dit nummer wordt voortgezet op het Engelstalige album Unwind, dat in maart 2007 verschijnt en meteen doorstoot naar de hoogste positie in de Nederlandse albumlijst.

3FM Awards

VanVelzen is bij de 3FM Awards 2007 vier keer genomineerd. Nog voordat de Awards worden uitgereikt op 15 april 2007 heeft de zanger echter al een prijs te pakken. Zijn eerste single 'Baby Get Higher' is in 2006 de meestgedraaide plaat op 3FM. VanVelzen ontvangt daarvoor de Schaal van Rigter.

Burn

De tweede single die uitkomt van het album Unwind heet 'Burn'. Ook dit nummer, dat begint als een ballad maar eindigt als een rocksong, belandt hoog in de hitlijsten. Twee maanden later, in mei 2007, verschijnt de single 'Deep'.

Shine A Little Light

'Shine A Little Light' is alweer de vierde single van VanVelzen, en komt uit in het najaar van 2007. Daarmee lijkt het hard te gaan voor de zanger. VanVelzen mag eind oktober zelfs een TMF Award mee naar huis nemen voor Beste Album (Unwind).

Zomerhitte

Het is een zomers begin van 2008 voor VanVelzen. Samen met John Ewbank schrijft hij de titelsong voor Zomerhitte, de film naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. VanVelzen is persoonlijk door de regisseuse Monique van de Ven gevraagd voor dit project. Monique Van de Ven regisseert ook de clip van het nummer, met de zanger in de hoofdrol.

Beste Live Act

De status van Nieuwkomer is VanVelzen in 2008 al lang voorbij. Dat jaar wint hij een 3FM Award voor Beste Live Act. En een jaar later is hij opnieuw genomineerd, deze keer voor Beste Zanger en Beste Artiest Pop.

Wissel

Binnen de band van VanVelzen vindt begin 2009 een wissel plaats. De bassist en de drummer verlaten de band en worden vervangen door voormalig Krezip-leden Joost van Haaren en Bram van den Berg. In februari gaat VanVelzen zijn geluk zoeken in Duitsland. Hij speelt vier keer in het voorprogramma van de Duitse band Reamonn, alle vier de concerten zijn uitverkocht.

Dubbelalbum

En dan is het, twee jaar na zijn debuutalbum, tijd voor de opvolger. VanVelzen: "Het tweede album heeft wat langer op zich laten wachten, en dat gaan we dit jaar helemaal goed maken." Hij maakt het dubbel goed, met een dubbelalbum. Deel 1 Take Me In komt in mei uit en het andere deel Hear Me Out staat gepland voor september en bevat ook de DVD Live In Paradiso.  

Dance

Eind 2009 zingt hij mee op een single van Armin van Buuren 'Broken Tonight'. Tijdens de Olymische Winterspelen in Vancouver in februari 2010 is VanVelzen vaste gast in het Holland Heineken Huis.

The Rush Of Life

In 2012 komt VanVelzen met The Rush Of Life. Leadsingle 'Sing Sing Sing' is een ode aan de muziek, en duet met zijn vader. Roel groeide op met de klanken van The Beatles: zo hoor je zijn vader 'Got To Get You Into My Life' in het liedje zingen.