Fragment

Liefde voor Muziek: Cilla Black

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Cilla Black

Cilla Black (1943-2015) was een Brits zangeres en televisiepresentatrice. Ze was de enige vrouwelijke vertegenwoordiger van de Merseybeat die internationale bekendheid verwierf. Ze was vooral bekend van haar hits Anyone Who Had A Heart, You're My World en You've Lost That Lovin' Feelin'. In de jaren 80 en 90 presenteerde ze de televisieprogramma's Blind Date en Surprise, Surprise voor het Britse ITV.
Cilla Black werd als Priscilla Maria Veronica White geboren uit een protestantse vader en een rooms-katholieke moeder in Liverpool. In de vroege jaren 60 had ze een parttime baan als bewaker van de garderobe in The Cavern Club, waar The Beatles regelmatig optraden. Zelf klom ze tussen de optredens ook ooit het podium op om te zingen. Zo mocht ze in die jaren met sommige bandjes meezingen. Ook The Beatles waren van haar kwaliteiten onder de indruk en stelden haar voor aan hun manager Brian Epstein. De auditie die ze mocht doen, mislukte. Ze zong het nummer Summertime, maar The Beatles, die haar begeleidden, speelden het nummer te laag voor haar stem. Daarnaast was ze erg nerveus. Op 6 september 1963 nam Epstein haar alsnog onder zijn hoede, nadat hij haar ergens had zien optreden. Priscilla White nam haar artiestennaam aan, nadat ze foutief Cilla Black werd genoemd in het tijdschrift Mersey Beat. Epstein vond die naam goed klinken en ze besloten die naam aan te nemen.
Op 1 augustus 2015 overleed Cilla Black op 72-jarige leeftijd in haar vakantiehuis in de Spaanse provincie Málaga. Een val leidde tot een beroerte, die haar fataal werd. Enkele weken later werd op grootse wijze afscheid van haar genomen in Liverpool.