Het Ene Moment

#144 - Pia Dijkstra, de gedreven vrouw achter het wetsvoorstel voltooid leven

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #144 - Pia Dijkstra, de gedreven vrouw achter het wetsvoorstel voltooid leven

do 10 december 2020

‘Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven’

In Onderweg is Pia Dijkstra te gast. Zij is bekend als Tweede Kamerlid van D’66 en daarvoor als presentator van het NOS Journaal en later ook van het medische programma Vinger aan de Pols. Als politicus was ze de laatste jaren vooral in het nieuws rond de wetsvoorstellen voor orgaandonatie en het wetsvoorstel voltooid leven. Onlangs maakte ze bekend dat ze na de verkiezingen in maart volgend jaar niet wil terugkeren in de Tweede Kamer, maar met pensioen gaat. Ze is deze maand 66 geworden. De aanleiding voor dit gesprek is een aanvaring op Twitter met Elsbeth Gruteke. Het ging om een Twitter conversatie over het wetsvoorstel voltooid leven. Daarover hoor je in dit gesprek meer.

Pia verteld in dit gesprek ook over haar jeugd in Franeker. Ze groeide op in een Doopsgezind gezin. ‘Ik vond het heel leuk in de kerk’ vertelt ze. Op de middelbare school twijfelde ze qua opleiding tussen journalistiek, de toneelschool of theologie. Het werd het laatste al heeft ze die studie na een paar jaar achter zich gelaten. Ze ging werken voor de IKON en regisseerde kerkdiensten voor de omroep. Grote impact had de moord op vier collega’s die in El Salvador op reportage waren. ‘Het afkalven van mijn geloof begon daar’, vertelt ze.

Na haar succesvolle carrière als NOS-nieuwslezer komt ze in de Tweede Kamer terecht voor D66. Ze houdt zich bezig met medisch ethische thema’s als orgaandonatie en voltooid leven. Ze zegt hierover: ‘Ik wil best zendingsdrang hebben als het gaat om zulke belangrijke onderwerpen.’ Ook zegt ze: ‘Je hoeft geen beroep te doen op deze wetten. Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven’.

Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Pia Dijkstra over geloof, haar werk en haar leven.