Het Ene Moment

#137 - Mariecke van den Berg, wat drijft deze hoogleraar Feminisme en Christendom?

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #137 - Mariecke van den Berg, wat drijft deze hoogleraar Feminisme en Christendom?

za 24 oktober 2020

'Als ik geen predikant mag worden word ik een steengoede feminist’

In Onderweg is Mariecke van den Berg te gast. Ze is de kersverse hoogleraar Feminisme en Christendom aan de Radboud Universiteit. Ze is er met haar 37 jaar vroeg bij, want de gemiddelde hoogleraar is een stuk ouder. Mariecke mengt zich graag in discussies over de vraag wie er in onze samenleving en onze kerken bestaansrecht hebben, wie gehoord mogen worden, en wiens perspectief meetelt. Is er in de kerk ruimte voor een feministische blik? Is er ruimte om de Bijbel te lezen door de ogen van homo’s en lesbiennes? Grote vragen die aan bod gaan komen in dit gesprek.

Mariecke groeit op in Emmeloord. Als haar ouders niet meer naar de PKN gaan besluit ze als tiener zelf om naar Nederlands Gereformeerde Kerk te gaan. Ze is op jonge leeftijd al serieus met geloof bezig en wil zelfs predikant worden. Het feit dat ze lesbisch is is in de kerk niet echt een probleem, dat veranderd later als ze bij een evangelische studenten vereniging gaat. ‘Ik ging toen een beetje terug de kast in’, vertelt ze. Omdat ze grote moeite heeft met hoe er in haar christelijke omgeving en haar kerk wordt omgegaan met homoseksualiteit besluit ze zich uit te schrijven uit de Nederlands Gereformeerde Kerk. ‘Ik maakte het uit met de kerk’, vertelt ze. 'Als ik geen predikant mag zijn word ik een steengoede feminist’, dacht ze.

Na een lang proces besluit ze zich na jaren toch weer aan te sluiten bij haar oude kerk, er komt namelijk meer ruimte voor LHBT’ers in haar kerk. Tegenwoordig is in diezelfde kerk ouderling. Ze zegt hier onder andere over: ‘Gemeenschap is misschien wel belangrijker dan geloof’. Ook zegt ze: ‘Een oefentuin hoe de samenleving kan zijn, zo zie ik de kerk wel een beetje.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Marieke van den Berg over haar werk, haar geloof en haar leven.