Het Ene Moment

#136 - Steven Pont; de gezinstherapeut die niet in straffen gelooft

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #136 - Steven Pont; de gezinstherapeut die niet in straffen gelooft

za 17 oktober 2020

In Onderweg is ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont te gast. Hij is een veelgevraagde gast als het gaat om vragen van ouders over de opvoeding van kinderen. Hij staat geregeld in de krant, in een blad of is te gast in een talkshow. Hij schreef een aantal boeken over opvoeding, zoals het boek ‘mensenkinderen’. Hij is voor ‘ferm ouderschap’ maar hij gelooft niet in straffen. Hoe doet ie dat zelf, als vader van twee tienerzonen? En kan de Bijbel ook als inspiratiebron dienen voor de opvoeding? Daarover gaat Elsbeth Gruteke met hem in gesprek.

Steven vertelt over zijn jeugd in Amsterdam. Hij vertelt dat hij komt uit een links gezin waar werd geloofd in de heilige drie-éénheid van Vara, Volkskrant en PvdA. Na zijn studie Pedagogiek komt hij terecht in Calcutta en zet zich als vrijwilliger in voor projecten van Moeder Theresa.

Steven gelooft niet maar gebruikt de verhalen uit de Bijbel soms wel in zijn werk als gezinstherapeut. ‘Ik kies ervoor om het als een symbolisch boek te zien, ik neem het niet letterlijk,’ zegt hij. Het kan wat hem betreft niet beide. ‘De Bijbel is geen lopen buffet.’

Steven kreeg van huis uit mee: ‘We zijn op de wereld voor mekaar, voor mekaar’. Dat wil hij ook aan zijn eigen zoons meegeven.

Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Steven Pont over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.