Het Ene Moment

#130 - Judith Koelemeijer, over haar grootste schrijfklus tot nu toe

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #130 - Judith Koelemeijer, over haar grootste schrijfklus tot nu toe

za 5 september 2020

‘Geluk is niet iets dat je na kunt streven maar dat gebeurt’

In Onderweg is schrijfster Judith Koelemeijer te gast. Zij was ooit redacteur op de kunstredactie van de Volkskrant maar zegde haar baan op om aan een boek te werken over haar eigen familiegeschiedenis. Een grote gok, maar het pakte goed uit haar. ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’ werd namelijk een grote bestseller. Sindsdien mag deze schrijfster zich rekenen tot één van grote namen van de Nederlandse non-finctie literatuur. Op dit moment werkt ze aan misschien wel haar grootste klus tot nu toe: De biografie van Etty Hillesum.

Elsbeth Gruteke is een uur lang met deze schrijfster in gesprek over haar werk en haar leven. Judith verteld over haar jeugd in het plaatsje Wormer waar haar familie een tuincentrum had. Een plaats waar zij al spelend haar fantasie de vrije loop kon laten. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands en Culturele Studies. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de Volkskrant. Het was haar vriend en huidige man die haar aanmoedigde om haar eerste boek te schrijven.

Judith werkt momenteel hard aan de biografie van Etty Hillesum. Zij doet dit in opdracht van de Etty Hillesum Stichting. Hoewel er veel over deze bijzondere vrouw is geschreven is er maar weinig onderzoek naar haar gedaan. Judith ging op reis en ploos allerlei archieven uit om meer te weten te komen Etty Hillesum. ‘Ik wil haar teruggeven aan haar zelf’ zegt Judith. ‘Etty wordt vaak op voetstuk geplaatst. Maar ook Etty had twijfels. Ik vind mensen interessanter wanneer je de fricties ziet’.

Eén van Judith’s favoriete nummers is ‘Perfect Day’ van Lou Reed. Naar aanleiding daarvan zegt ze: ‘Geluk is niet iets dat je na kunt streven maar dat gebeurt’