Het Ene Moment
EO

#129 - Kees Kraayenoord, zanger die voorganger wordt van een megakerk

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #129 - Kees Kraayenoord, zanger die voorganger wordt van een megakerk

do 13 augustus 2020

Zoeken naar vernieuwing past elke kerk’

In Onderweg is aanbiddingsleider en voorganger Kees Kraayenoord te gast. Als klein jongetje kruipt hij met een Bijbel tegen zich aangedrukt in bed. Toch komt hij pas als hardrockende zestienjarige puber tot geloof. Christelijk Nederland maakt kennis met hem wanneer hij als aanbiddingsleider in 2003 het album ‘This Is My Cry’ uitbrengt. Een succesvolle carrière volgt. ‘Ik ben geschapen om met anderen te zingen’, zegt hij.

Tegenwoordig is Kees voorganger van de Mozaïekgemeente in Veenendaal. Een kerk waar veel over wordt gepraat, want in korte tijd sluiten duizenden mensen zich aan. Kees ziet ook de gevaren van een gemeente die zo succesvol is. ‘Voor je het weet bouw je niet aan Gods koninkrijk maar je eigen Babylon’, zegt hij. Dat er ook veel mensen zijn die hun lokale kerk verlaten en zich bij Mozaïek aansluiten vindt hij pijnlijk om te zien. De kerkelijke vernieuwing in Mozaïek heeft kennelijk een grote aantrekkingskracht. ‘Zoeken naar vernieuwing past elke kerk’, zegt Kees.

Typisch voor Mozaïek noemt Kees de kom-zoals je-bent-cultuur. Tegelijkertijd is zelfacceptatie nog steeds iets waar hij veel mee worstelt. ‘Durf ik te aanvaarden dat ik aanvaard ben? Dat is de belangrijkste les die ik nog steeds moet leren’, zegt hij. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Kees Kraayenoord in gesprek over zijn geloof, zijn werk en zijn leven.