Het Ene Moment

#119 - Renée van Riesen, theoloog en dichter

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #119 - Renée van Riesen, theoloog en dichter

za 2 mei 2020

Renée van Riessen: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’

In Onderweg is filosoof en dichter Renée van Riessen te gast. Ze geeft christelijke filosofie aan de universiteit Leiden. Ze is al vroeg gefascineerd door het werk van Plato. In 1992 promoveert ze op het proefschrift ‘Erotiek en dood’, waarbij ze dieper ingaat op het werk van de Joodse filosoof Levinas. Renée houdt van muziek, en zit het liefste met een boek in een stil hoekje. Maar door de hectiek van het leven zijn die momenten er maar sporadisch. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.

Renée groeit op in een ‘vrolijk gereformeerd’ gezin in Lunteren. Haar vader is een lezer, haar moeder is meer van de muziek. Van beide heeft ze wel trekjes. Renée herinnert zich nog goed hoe ze als klein meisje christelijke boeken verslindt. Met name het boek “Eva’s Bergtocht’ is haar bijgebleven. Aan de basisschool heeft ze niet erg fijne herinneringen, de middelbare school was een stuk leuker. Renée leeft op als ze het heeft over het dansen op The Beatles. Later gaat ze filosofie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

‘Deze tijd geeft mij veel te denken’, vertelt ze als het in dit gesprek ook over de Coronacrisis gaat. ‘Er zijn dingen die getallen te buiten gaan. Hoe meer getallen, hoe meer onzekerheid’. Praten over koetjes en kalfjes daar is Renée niet zo van. Ze zegt: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’. Elsbeth Gruteke praat met haar over haar leven, haar werk en haar geloof.