Het Ene Moment

#85 - Tim van Iersel - De dementiedominee

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #85 - Tim van Iersel - De dementiedominee

za 7 september 2019

Elsbeth Gruteke spreekt in deze uitzending van ‘Onderweg’ met Tim van Iersel. De ‘dementiedominee’ kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij werkt als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag, geeft overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers en zit in de Toetsingscommissie Euthanasie. Daarnaast bracht Van Iersel al twee boeken uit: ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’.

In zijn werk met ouderen kwam Van Iersel erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is, maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. “Mijn visie op geloven is te beperkt”, zegt hij. Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn. Tim zegt hierover: “Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten."

In ‘Onderweg’ vertelt Van Iersel over zijn jeugd in Woerden, over zijn geloofstwijfels tijdens zijn studie aan de VU en over zijn belevenissen met ouderen.