Het Ene Moment

#111 - Bas van Nienes, muzikant en liedjesschrijver

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #111 - Bas van Nienes, muzikant en liedjesschrijver

za 7 maart 2020

BAS VAN NIENES: ‘Iets moet nut hebben anders doe ik het gewoon niet’

In Onderweg is muzikant Bas van Nienes te gast. Hij schrijft pakkende en dansbare popliedjes maar laat zich ook inspireren door ‘het Liedboek der Kerken’. Hij is voltijd muzikant maar ook voltijd huisvader. Daarnaast is hij een fanatieke hardloper, dat geeft hem ruimte in zijn hoofd. Op dit moment werkt hij aan een nieuw album voor zijn band Mensenkinderen. Ook werkt hij aan ‘De Liedjesbijbel’ voor kinderen. Hij zingt en speelt gitaar, toetsen en saxofoon.  

Zijn eerste stappen in de muziek zet hij letterlijk bij de Prins Willem van Oranje Marchingband in Dordrecht. Hij herinnert zich nog dat hij op Koninginnedag in een veel te warme pak door de binnenstad loopt. 

Bas houdt niet van school en kan zich moeilijk motiveren voor dingen die hij niet leuk vindt. ‘Iets moet nut hebben anders doe ik het gewoon niet, dat is toch een beetje de rode draad in mijn leven’, zegt hij.

Later krijgt Bas veel succes met het electropopduo Anderson. Samen met zijn vriend Jeroen brengt hij twee albums uit en toeren ze de hele wereld over. Maar al het toeren eist zijn tol en in 2009 houden ze het voor gezien. Het is het begin van ‘Mensenkinderen’, een nostalgisch Nederlandstalig muziekproject. Binnenkort komt het derde album van ‘Het Liedboek de Mensenkinderen’ uit. Bas zet op deze albums de oude teksten van het Liedboek der Kerken op nieuwe muziek.   

Bas gaat met zijn gezin naar een evangelische kerk in Dordrecht. Toch zegt hij: ‘Ik neig naar de zwaardere wat serieuzere beleving van het geloof’. Ook kan hij een traditionele kerkdienst met orgelspel goed waarderen.

Elsbeth Gruteke is een uur lang met Bas van Nienes in gesprek over zijn werk en zijn leven.