Deze Week

#25 - ‘Laat religieuze uitingen uit het publieke debat’ (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #25 - ‘Laat religieuze uitingen uit het publieke debat’ (S03)

vr 30 juni 2023

Vandaag schuiven Esther Fenema en Jurjen ten Brinke aan in de studio bij Joram.
Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes meer dragen. Dat heeft minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) deze week bekendgemaakt. Esther is een groot voorstander van dit verbod. ‘Neutraliteit is ongelofelijk belangrijk om je veilig te voelen en daarin zijn religieuze symbolen van grote betekenis’. Volgens Jurjen kunnen religieuze uitingen in het publieke debat juist ook voordelen met zich meebrengen. ‘Als deze uitingen minder in het publieke debat mogen, hoe dan? Waar dan wel en waar dan niet?’ En gaat Esther in haar werk als psychiater bewust om met geloofsuitingen?

De bijdrage van SP-Kamerlid Renske Leijten tijdens een debat over de heksenjacht van de AIVD stemt Esther positief. ‘Dat heeft mijn week gemaakt’, vertelt ze. ‘Het principe dat mensen van alles mogen denken en voelen, maar er pas ingegrepen mag worden na daden gaat mij als psychiater aan het hart’. ‘Maar denken is toch de voedingsbodem voor daden?’, vraagt Joram zich af. Naar aanleiding van haar boek ‘Het verlaten individu’, geeft Esther duiding aan het achterliggende sentiment achter het betoog van Leijten.

Als het aan staatssecretaris van Ooijen (Volksgezondheid) ligt, is het over een tijdje niet meer mogelijk om een biertje in de sportkantine te drinken of speciaalbier in de supermarkt te kopen. Na het lekken van deze voorstellen, struikelen mensen daar massaal over. In hoeverre is dit betutteling of moet er gezien de normalisering van drank geconcludeerd worden dat we de verantwoordelijkheid daarin niet zelf aankunnen? “We zijn heel verslavingsgevoelig, moeten we niet kijken naar het bredere plaatje?”