Deze Week

#14 - ‘LAKS taalgids voelt als ideologie’ (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #14 - ‘LAKS taalgids voelt als ideologie’ (S03)

vr 14 april 2023

Een item in het NOS-Journaal waarin sociaal wetenschapper Laurens Buijs duiding gaf over het toenemende homofobe geweld, liet afgelopen week een storm aan kritiek losbarsten. Zijn optreden leidde tot veel onbegrip op sociale media. Cocky begrijpt deze ophef, waar Talitha dit onbegrijpelijk vindt en het ‘extreem sensitief’ noemt. 
In hoeverre moeten wij en media op een heuvel van de geaccepteerde mening blijven of de randen van de discussie opzoeken? En wie bepaalt welke mening wel of niet mag?

Ook de taalgids van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) deed online de rondte. Het gaat om een opsomming van tips om genderverschillen binnen het onderwijs weg te werken en meer inclusief taalgebruik te stimuleren.  
Gaat deze ontwikkeling voorbij aan emancipatie en schemert er een ideologie doorheen? En wat ligt ten grondslag aan de kritische geluiden over de taalgids?

Afgelopen woensdag Dutch Overshoot Day: de dag waarop Nederlanders de biocapaciteit hebben verbruikt die de aarde in één jaar tijd kan produceren en aan afvalstoffen kan verwerken.  
Hoe bewust zijn we ons van deze Overshoot Day? En hoe kunnen we nog bijdragen aan de oplossing van dit probleem?