Deze Week

#13 - 'Jeugdzorg-groei hebben we zelfgecreëerd' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #13 - 'Jeugdzorg-groei hebben we zelfgecreëerd' (S03)

vr 7 april 2023

Dominees in Hardenberg en mensen uit andere steden die online domeinnamen van de Evangelische kerk Mozaïek in hun gemeente claimen doen dat met diverse beweegredenen. De snelle groei en uitbreiding van de gemeente is niemand ontgaan. Wekt dit een onderlinge competitie tussen kerken op? Hoe kijkt voorganger Jurjen ten Brinke hier tegenaan? En moeten kerken niet een compleet nieuwe richting in slaan?

Deze week publiceerde de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) hun jaarverslag van 2022. Daaruit blijkt dat het afgelopen jaar het aantal meldingen van euthanasie met 14 procent is gestegen. Kunnen we als samenleving met lijden omgaan? Of hebben we alles weg georganiseerd in de oneindige medische mogelijkheden? En hoe ver gaat onze zelfregie?
Jurjen en Cocky delen hun ervaringen rondom dit thema en vertellen over de impact van mensen in hun omgeving.

Staatssecretaris Van Ooijen wil een rem op de groei in aanvragen bij psychische hulpverleners. Deze “grenzeloze-groei” zou niet meer te betalen en organiseren zijn, waardoor men wordt aangemoedigd om deze hulp bij elkaar te zoeken in plaats van direct bij jeugdzorg. 
Hebben we dit probleem niet zelfgecreëerd? En nu er de afgelopen jaren steeds meer openheid komt voor de mentale gezondheid, gaat dit averechts werken?