Deze Week

#8 - ‘Omarm de chaos van de populisten’ (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #8 - ‘Omarm de chaos van de populisten’ (S03)

vr 3 maart 2023

Lange tijd werd er lacherig gepraat over onze overzeese buren na de Brexit en snelle wisselingen van premiers in korte tijd. Talitha weet een parallel te trekken tussen de Engelse en Nederlandse politiek. Bestaat er een angst voor leiderschapswisseling? En waarom moeten we de chaos van populisten juist omarmen?

De nieuwe website ‘Take it down’ wil de online verspreiding van naaktfoto’s tegengaan. Door middel van anonieme meldingen en een digitale database worden de foto’s van slachtoffers op de aangesloten platforms verwijderd. Volgens Cocky moeten we ons minder focussen op de weerbaarheid en meer op de waardigheid van jongeren. ‘Je grenzen ontdekken hoort er toch ook gewoon bij?’, vraagt Joram zich af. ‘Bekrompen doen is juíst progressief’, vindt Cocky.

In de afgelopen tijd werd men opgeschrikt door de geprojecteerde racistische leuzen op plekken zoals de Erasmusbrug, het Anne Frank huis en het Eindhovense stadhuis. Minachten we de online wereld waarop dit extremistische gedachtegoed al langer suddert? Hebben we voor de online wereld een dikke huid gecreëerd en een flinterdunne huid voor de offline wereld behouden?