Deze Week

#7 - Zijn we te snel gekwetst? (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #7 - Zijn we te snel gekwetst? (S03)

vr 24 februari 2023

Deze week praten Joram, Talitha en Cocky bij over de ophef rondom het herschrijven van Roald Dahl boeken. Sensitivity readers pleiten ervoor om woorden als ‘dik’, ‘lelijk’ en ‘stom’ te vervangen voor minder kwetsende woorden. Schieten we hierin voorbij aan de harde realiteit of moeten we met elkaar zo’n safespace creëren? En zijn we als samenleving overgevoelig geworden? 

Moeten we in het verlengde daarvan niet bezig zijn met de ongevoeligheid richting vrouwen in het publieke debat? Deze week werd minister Kaag tijdens een bezoek aan de Overijsselse plaats Diepenheim ontvangen door betogers met fakkels die diverse leuzen scandeerden. Welk breder sentiment zit hieronder? En waardoor wordt dat gevoed?

Online video’s met de hashtag ADHD gaan viral op TikTok. Jongeren vinden herkenning in de symptomen, maar experts maken zich zorgen dat jongeren elkaar onterecht de GGZ in praten. Aan de ene kant wil de maatschappij zich bevrijden van het traditionele hokjesdenken, tegelijkertijd lijken we graag labels op onszelf te plakken. Waar zijn we naar op zoek? En is deze ontwikkeling iets van alle tijden of neemt dit alsmaar toe?