Deze Week
EO

#33 - 'Hoeveel mag de zorg ons kosten?' (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #33 - 'Hoeveel mag de zorg ons kosten?' (S02)

vr 9 september 2022

De plannen in het zorgakkoord van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn deze week bekend gemaakt. Daarin worden maatregelen beschreven die ervoor moeten zorgen dat de zorgkosten niet oplopen.
Jurjen vindt het goed dat er beleid wordt gemaakt op de toekomst en tegelijkertijd roept het een ethisch spanningsveld op tussen onbeperkte medische zorg en de financiële grens. ‘Hoeveel medische zorg verwachten we van onze verzekering? Hoeveel recht hebben we op het verlengen van onze gezondheid? En wat zijn de kaders waarin je kunt zeggen dat iemand mag sterven?’, vraagt Jurjen zich af. 


Het vernietigende rapport over Jeugdzorg Nederland dat deze week is gepubliceerd vindt Cocky “vreselijk”. ‘De welvaart van een land kan je meten door te kijken naar de zwaksten in de samenleving. En dat hebben we echt niet goed voor elkaar. Dan is er iets goed mis.’


Minister Franc Weerwind wil juridische hulp bieden aan gezinnen die te maken krijgen met uithuisplaatsingen. Joram ziet daar een verband in met de renteverhoging door de Europese centrale bank. Evenals juridische taal richting kinderen, kan het taalgebruik door economen over zaken als inflatie lastig te begrijpen zijn.
In hoeverre zijn ze zich in de studio bewust van hun taalgebruik richting het publiek, de luisteraar of gemeenteleden?

En uiteraard staan Joram, Cocky en Jurjen stil bij het laatste nieuws over koningin Elizabeth in Engeland, toen op dat moment haar fragiele gezondheidssituatie net bekend werd gemaakt.