Deze Week

#13 - 'Instagram beschermt Oekraïense vrouwen tegen verkrachting' (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #13 - 'Instagram beschermt Oekraïense vrouwen tegen verkrachting' (S02)

vr 8 april 2022

Deze week kwamen huiveringwekkende beelden tot ons van Oekraïense burgers die al weken dood op straat liggen. Neergeschoten door terugtrekkende soldaten. De internationale gemeenschap spreekt van genocide. Naast dit oorlogsgeweld is er nog een andere ramp gaande. Er vinden namelijk massaal verkrachtingen plaats. 

Op Instagram worden vrouwen gewaarschuwd hoe ze zich kunnen wapenen tegen verkrachting. Cocky vertelt dat vrouwen een schaar en een condoom meenemen wanneer ze water gaan halen. "Bizar dat dit gebeurt, en tegelijkertijd heel nuchter en goed dat vrouwen dit beseffen." Joram, Sjirk en Cocky proberen in het Russische soldatenbrein te kruipen om te begrijpen hoe je tot zoiets in staat kan zijn.   

Oorlogsverslaggever verbannen uit Oekraïne
Sjirks week was een behoorlijke achtbaan. De oorlogsverslaggever Robert Dulmers - die voor het Nederlands Dagblad werkt - is in Oekraïne opgepakt en het land uitgezet. Het hoe en waarom blijft nog ongewis, maar het legt een flinke wissel op de vertrekkende hoofdredacteur. Sjirk maakt korte metten met de vermeende banden tussen de verslaggever en Thierry Baudet. De twee zouden een aantal jaar geleden een 'affectieve relatie' hebben, wat dat ook moge betekenen. "Het is een haatcampagne tegen onze verslaggever."

Geen oranje-blauwe leeuw in Qatar
ING kondigde deze week aan dat ze geen afvaardiging naar het WK in Qatar sturen en geen reclamecampagne starten. Joram heeft het gevoel dat we langzaam ons morele kompas aan het terugvinden zijn. "Flauwekul", stelt Sjirk, "ze doen dit alleen maar omdat de samenleving dit wil en het ze commercieel kan schaden."