Deze Week
EO

#14 - '21 instellingen! Alsof het een stuk vuil is!': Jojanneke en de jeugdzorgtapes (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #14 - '21 instellingen! Alsof het een stuk vuil is!': Jojanneke en de jeugdzorgtapes (S02)

vr 15 april 2022

Jojanneke van den Berge is in de studio en vertelt over de nieuwe EO-serie 'Jojanneke en de jeugdzorgtapes'. Daarin gaat de presentatrice op bezoek bij kinderen die in gesloten inrichtingen zitten of daar hebben gezeten. Ze geeft aan dat ze veel wat gepiekerd heeft over de kinderen terwijl ze de serie maakte. "Ik heb heel wat tranen op de bank gelaten."

De verhalen zijn schokken. Bijvoorbeeld die van Eli die zoveel leed in de jeugdzorg is aangedaan - ze is door de begeleiding opgesloten en misbruikt - dat ze euthanasie heeft gepleegd. Jojanneke: "75% van de kinderen maakt psychisch of lichamelijk geweld mee. En dat zijn lang niet altijd kinderen onderling Misbruik wordt door het personeel lang niet altijd geloofd."

Jojanneke geeft verder aan dat het personeelsbestand van de jeugdhulpverlening langzaam maar zeker leegstroomt. "Ik ken jeugdzorgmedewerkers die na twintig jaar afscheid nemen, omdat ze niet meer in dit destructieve systeem willen werken. Sommige jeugdvoogden hebben vijftig kinderen onder zich. Dat is onwerkbaar. Door die onmacht verdwijnen kinderen in de isoleercellen. Men weet er geen raad mee." 

Sterker nog, kinderen zitten dikwijls langdurig in een isoleercel. In Jojanneke en de jeugdzorgtapes zien we een kind die maar liefst negen maanden in een isoleercel heeft gezeten. "Terwijl dit kind smeekte om een behandeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat je na een aantal maanden onherstelbare hersenschade krijgt." 

Jojanneke hoopt tot slot dat er een minister komt die hart heeft voor die kinderen. Voorlopig gaat dat de goede kant op. In een van de afleveringen gaat Jojanneke met een kind langs bij staatssecretaris Van Ooijen van VWS: "Hij had de tranen in zijn ogen."