Deze Week
EO

#9 - Week 10: Een vluchteling in huis - weet waar je aan begint (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #9 - Week 10: Een vluchteling in huis - weet waar je aan begint (S02)

vr 11 maart 2022

Sjirk denkt de laatste week veel na of hij een vluchteling in huis zal nemen. Maar hoe meer hij erover leest, hoe meer hij erachter komt dat veel mensen er te makkelijk over denken. De journalist van het ND vertelt dat hij in het verleden iemand uit de kerk tijdelijk in huis heeft gehad, maar dat dat eigenlijk te lang duurde. En dat wil hij niet nog eens meemaken. 

Wat is dan wel de oplossing voor de vluchtelingencrisis die eraan zit te komen? Volgens Sjirk is de kerk een ontzettend vitale organisatie om zaken te regelen. "Mobiliseer al die kerkgangers en je zult zien dat er binnen een mum van tijd genoeg opvangplekken zijn, bijvoorbeeld leegstaande kantoren. Dit land heeft daken genoeg, we kunnen gemakkelijk vluchtelingen huisvesten."

EO Metterdaad
EO-directeur Arjan Lock schuift aan omdat hij voor EO Metterdaad in Oekraïne is geweest. Hij vertelt over zijn ervaringen aan de grens. Bijvoorbeeld over het meisje dat in alle haast haar oogpotlood meeneemt naar de schuilkelder: "Omdat het ook leuk is om je daar op te kunnen maken." Of de vader die zijn zoons bij de grens aflevert, maar vanwege alle stress niet meer kan praten.

Selectieve gastvrijheid
Cocky vindt het verbazingwekkend dat we ons zo gastvrij opstellen ten opzichte van Oekraïense vluchtelingen. "Dat was wel anders toen in 2015 massaal Syriërs en vorig jaar Afghanen naar ons land kwamen." Bovendien zijn de omstandigheden waarin deze groep wordt opgevangen nog steeds erbarmelijk. Joram vraagt zich af waarom we voor deze groep niet wat meer in de bres springen. Het knaagt.