Deze Week

#8 - Week 9: Met de auto naar de Oekraïense grens (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #8 - Week 9: Met de auto naar de Oekraïense grens (S02)

vr 4 maart 2022

Deze week schuift EO-collega Hildebrand Bijleveld aan. Hij is veel in Oekraïne geweest en kent het land goed. Hildebrand navigeerde verschillende vluchtende Oekraïners en Nederlanders het land uit en haalde hen zelf op bij de Roemeense grens. 

Hildebrand: "Het is ongelooflijk maar de meeste Oekraïners hadden niet verwacht dat Rusland echt zou gaan aanvallen. Ik werd om 4 uur 's nachts wakker en zag dat Rusland had toegeslagen. Ik belde direct de mensen in Oekraïne op, want zij wisten nog van niks. 'Vlucht' riep ik."

Hildebrand beschrijft verder de verdrietige taferelen aan de grens. "Vrouwen en kinderen kunnen zonder problemen Roemenië in. Mannen worden teruggestuurd. Zij moeten vechten. Het is ontzettend heftig."

'Preppen'
Cocky beleeft de oorlog op een heel andere manier. Ze is deze week behoorlijk geschrokken van mensen die zijn begonnen met 'preppen'. Dat is het inslaan van allerhande goederen om voorbereid te zijn op een eventuele oorlog. Dat kan zelfs zo ver gaan als het massaal opkopen van jodiumpillen tot legervesten. 

Galgenhumor
Joram probeert ondanks alle misère ook nog wat lichtpuntjes te zien. Bijvoorbeeld dat Oekraïners hun humor nog niet hebben verloren. Deze week zetten zij bijvoorbeeld een Russische tank op marktplaats ebay.com. 

Het drietal neemt deze week de burgers en soldaten – aan beide zijden – mee in hun gebeden. Bijvoorbeeld die 20-jarige Russische soldaat die zich in Oekraïne overgaf en waarvan het filmpje viral ging. Hij kreeg van de lokale bevolking te eten en mocht zijn moeder opbellen. Cocky: "Dit is de Bijbel als recept voor wereldvrede in de praktijk: geef elkaar te eten."