Deze Week
EO

#29 - Week 34: Afghaanse asielzoekers niet welkom in Harskamp

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #29 - Week 34: Afghaanse asielzoekers niet welkom in Harskamp

vr 27 augustus 2021

De plaats Harskamp haalde deze week op een negatieve manier de headlines. Inwoners gingen de straat op om te protesteren tegen het plan om Afghaanse asielzoekers in het Veluws dorpje op te vangen. En dat ging op een lelijke, schaamteloze manier met racistische leuzen en brandstichting.

Joram kijkt er met afschuw naar en vraagt zich af of hij nog wel het nieuws wil volgen. De EO-presentator verwijst naar een filmpje dat viral ging waarin Afghaanse vluchtelingen 'landverraders' en 'NSB'ers' worden genoemd. "Als je op zo'n manier praat, dan is er geen gesprek, laat staan naastenliefde mogelijk." 

Cocky geeft reformatorische scholen die homoseksualiteit als een aandoening zien onder uit de zak. Deze week probeerde De Gomarus Scholengemeenschap uit Gorinchem een Inspectierapport tegen te houden waaruit blijkt dat het met de homo-acceptatie droevig gesteld is. Zo werden leerlingen gedwongen uit de kast te komen. De relatiecoach zegt dat er op zulke scholen geen godsdienstvrijheid is. "Eerder religieuze indoctrinatie." Van Joram mag de school wel een tijdje dicht.

En Sjirk legt uit dat verplicht vaccineren een heel slecht idee is. Demissionair premier Rutte is geen voorstander, maar sluit het niet helemaal uit. Gaan wij misschien ook de kant op dat zorgpersoneel verplicht een prik moet zetten?