Deze Week
EO

#30 - Week 35: De week waarin onze politici er een puinhoop van maakten

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #30 - Week 35: De week waarin onze politici er een puinhoop van maakten

vr 3 september 2021

Formatie gestaakt, minister Van Nieuwenhuizen die zomaar opstapt, staatssecretarissen die voor de bühne hun Kamerzetel inleveren. Waar is deze week het morele besef van onze politici gebleven?

Sjirk maakt zich grote zorgen. "Dit is heel ernstig. We hebben een lange, democratische traditie in Nederland, maar dat wordt op deze manier heel lastig gemaakt. Als mensen zich hardop afvragen of ze een volgende keer nog wel willen gaan stemmen, zijn we ver van huis."

Grote opschudding in Texas. Daar is deze week een abortuswet ingevoerd waarbij hulp daaraan strafbaar wordt: tienduizend dollar, te betalen aan degene die je verlinkt. Cocky krijgt er de kriebels van. "Het systeem van verraden, is vergif voor de samenleving. Onder het mom van het leven beschermen, wordt mensen voorgehouden dat ze iets goeds doen." Bovendien doet het volgens haar geen recht aan de pijn en twijfels van vrouwen zelf.

En slachterij Gosschalk in Epe mag weer open. Ze kwamen afgelopen voorjaar in het nieuws omdat een undercover activist beelden had gemaakt waarin varkens op een gruwelijke manier worden behandeld.

Joram is er boos over, maar steekt tegelijkertijd de hand in eigen boezem. "Hoe kan het dat ik op sommige momenten mijn gevoel uitschakel als ik een lekker lapje vlees zie, terwijl ik het wel heel erg vind?"

Sjirk pleit voor glazen slachthuizen - zoals in Denemarken - waarin mensen kunnen zien hoe dieren geslacht worden. Misschien dat dat mensen bewuster maakt.