Deze Week
EO

#19 - Week 21: De burger wint het van Shell

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #19 - Week 21: De burger wint het van Shell

vr 28 mei 2021

Historisch. Zo werd de rechterlijke uitspraak tegen Shell genoemd. Het olieconcern wordt verplicht 45 procent minder uit te stoten. Relatiecoach Cocky Drost snapt alle kritiek uit rechtse hoek niet. "Hoezo is het klimaat een linkse hobby? Denk eerst eens hoe belangrijk dit is voor de toekomst van iedereen? Ik voel eindelijk weer eens idealisme."

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, maakt de vloer gelijk met critici die bang zijn banenverlies. "Angst- en bangmakerij." Bovendien is het een gevaarlijke redenering. Banenverlies mag nooit een reden zijn om de gezondheid in de waagschaal te leggen.

Verder blijkt uit onderzoek dat vrouwen vaker kleinerend op het werk worden toegesproken. Cocky geeft aan dat zulke opmerkingen vrouwen beperkt in hun carrière. EO-presentator Joram Kaat vraagt zich af of dit seksisme is of dat er wordt geframed met taal. Hij stelt voor dat vrouwen mannen een koekje van eigen deeg geven. "Bijvoorbeeld door ze boomer te noemen."

Tot slot bespreekt Sjirk de burn-outs in de Tweede Kamer. Minister Van 't Wout is de laatste van een aantal ongelukkigen in Den Haag die verplicht rust moeten nemen. Autonomie is volgens Sjirk hét medicijn om burn-outs tegen te gaan. "Als voorlichter bij de Christenunie heb ik gezien wat voor hondenbaan het is. Hun kernactiviteit is wetten maken en controleren. Maar nu zijn ze vooral trekpoppen van de afdeling voorlichting."

Cocky geeft aan burn-outs ontstaan wanneer je je eigen persoonlijkheid aan de kant moet zetten. "Autonomie betekent dat je keuzes maakt waar je zelf achter staat. Een Kamerlid voelt steeds angst dat hij of zij het wel goed doet. Ben ik wel zichtbaar, zeg ik wel het goede voor mijn partij, maak ik geen uitglijders in de media? Angst is dé aanstichter voor een burn-out."