Volgspot
KRO-NCRV

Songfestival optredens in Volgspot

foto: Volgspot
  1. Nieuwschevron right
  2. Songfestival optredens in Volgspot

Zaterdag 15 april 2023 was Eurovision in Concert in Amsterdam. Op de vrijdagavond ervoor liepen wij alvast warm met drie songfestivalartiesten. De inzendingen van Slovenië, Zwitserland en Azerbeidzjan lieten een voorproefje horen van hun acts.


De artiesten die te gast waren zijn: Joker Out, TuralTuranX en Remo Forrer.

Slovenië – Joker Out
De succesvolle band Joker Out (bestaande uit Bojan, Jure, Kris, Jan en Nace) mag dit jaar Slovenië vertegenwoordigen. Met een Nederlands tintje want bandlid Kris is half Nederlands! De band logeert dan ook gewoon bij de familie van Kris. Ze kennen elkaar van de basisschool, waar ze samen in de schoolband speelden. Jaren na de schoolband zijn ze nu in het thuisland heel populair met zelfs een uitverkocht tournée. De bandleden hebben allemaal verschillende persoonlijkheden - van methodisch scherpzinnig tot zalig spontaan – dat zorgt voor een uniek geluid. Zelf noemen ze dat 'shagadelic rock 'n' roll', een mix van moderne rock en retro Brit-pop.

Het nummer ‘Carpe Diem’ (in het Nederlands ‘Pluk de dag’) gaat over het beste maken van het heden en je minder zorgen maken over de toekomst. "Het vertelt je dat je op elk moment vanuit twee verschillende perspectieven naar het leven kunt kijken. Er is niet veel voor nodig om naar het heldere perspectief te kijken. Dus haal gewoon het beste uit elke dag, denk positief, deel liefde, geen oorlog." Hoewel de meeste liedjes op het Eurovisie Songfestival in het Engels zijn, is dit nummer volledig in het Sloveens. “We willen het Sloveens vertalen in een universele taal van dans en entertainment die alle landen begrijpen”, zegt zanger Bojan.

Bekijk hier hun akoestische optreden van Carpe Diem en een bijzondere versie van hun grootste hit Umazane misli.

Joker Out - Carpe Diem

Video niet beschikbaar

Joker Out - Umazane misli

Video niet beschikbaar

Azerbeidzjan – TuralTuranX
Het komt niet vaak voor dat een artiest kan zeggen dat hun eerste grote optreden het Eurovisie Songfestival was, maar de tweeling Tural en Turan Baghmanov kunnen dat binnenkort wél zeggen. Ze maken al sinds jonge leeftijd samen muziek. Tijdens het coronavirus was het moeilijk om in zalen en cafés op te treden. Dus besloten de broers om van de wereld hun podium te maken. Ze gingen naar de pleinen en parken van Bakoe in Azerbeidzjan, maakten muziek op straat en trokken zo hun eigen publiek.

Het nummer ‘Tell Me More’ gaat over de communicatie in een relatie. “We schreven eigenlijk twee verschillende liedjes apart van elkaar en die hebben we uiteindelijk aan elkaar gemaakt”, zegt Tural. Het duo moedigt ons aan om open en eerlijk te zijn over hoe we ons voelen, zelfs als het betekent dat we een gok moeten wagen.

Bekijk hier het optreden dat TuralTuranX gaf in Volgspot van hun inzending: Tell Me More.

TuralTuranX - Tell Me More

Video niet beschikbaar

Zwitserland – Remo Forrer
Remo Forrer mag voor Zwitserland naar het Eurovisie Songfestival. Hij is al bekend met talentenjachten; hij heeft namelijk in 2020 meegedaan met The Voice of Switserland, later nog met een Duitse televisieshow. Nu was het wel tijd voor iets groters en doorliep hij het rigoureus intern selectieproces van Zwitserland voor het Eurovisie.

Remo begint het nummer ‘Waterguns’ met een jeugdherinnering dat hij - en veel andere jongens van die leeftijd - deden alsof ze in oorlog vochten met waterpistolen. Toen niet van het kwaad bewust dat vechten in een echte oorlog niet leuk is. Niet met waterpistolen maar met echte geweren. Hij wil met het nummer de boodschap van vrede verspreiden.

Bekijk hier zijn prachtige intieme versie van Waterguns.

Remo Forrer - Waterguns

Video niet beschikbaar

En de jongens van Joker Out hadden nog een leuk extraatje voor ons. Voordat ze moesten optreden speelden ze onze top 2000 piano even in en zongen ze het nummer Circles van Post Malone.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.