Theater van het Sentiment
KRO-NCRV

Zondag 24 november 1972

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 24 november 1972

Mag jij al stemmen?

Aankomende week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In 1972 mogen voor het eerst jongeren al vanaf 18 jaar, naar de stembus!

Eerder was de leeftijdsgrens 21 jaar. Er zijn dus een hele hoop jonge mensen, van achtien, negentien of twintig jaar, die dit keer voor het eerst naar de stembus mogen.

Wanneer mocht jij voor het eerst stemmen? Wat weet je er nog van?
Vond je het spannend? Wist je gelijk op welke partij je wilde stemmen of vond je het een moeilijke keuze?

En dan dat hokje in, dat formulier uitvouwen. Of mocht jij voor het eerst met een stemmachine stemmen? Hoe ging dat de eerste keer?
​Zondag in 1972, gaan we het er over hebben.

In Amsterdam wordt vandaag een bijzondere school geopend. Op Open Scholengemeenschap Bijlmer gaat het allemaal een beetje anders. Leerlingen daar hoeven bijvoorbeeld geen huiswerk te maken.

De school wordt vandaag in 1972 officieel geopend door staatssecretaris Schelfhout van onderwijs. En op het podium van Theater van het Sentiment spreken we Gerard Pieterse, de directeur van deze school.

Er is er een jarig, hoera, hoera! Dat is de BBC en dat vinden wij hartstikke leuk. Voor de 50ste verjaardag van de publiek omroep van Groot-Brittanië wilde Europese Broadcasting Unie hen een cadeautje geven.

Vicky Leandros, Demis Roussos, Hildegard Knef, Enrico Macias en Sandra & Andres zingen allemaal mee op de verjaardagssingle Auntie.
De BBC kreeg 'Auntie' in de jaren 50 als bijnaam omdat de omroep door ander media gezien werd als gezellig maar braaf en preuts.

Muziekproducent en componist Hans van Hemert schreef en produceerde deze single. Zondag vertelt hij in het Theater hoe dat ging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.