Theater van het Sentiment
KRO-NCRV

Zaterdag 23 oktober 1973

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zaterdag 23 oktober 1973

Eindelijk worden homo’s niet meer afgekeurd als dienstplichtige in het leger!

Vandaag in 1973 ligt er een wetsvoorstel voor om homoseksuelen toe te laten in het leger. Tot dan toe kon je als dienstplichtige worden afgekeurd vanwege slechte zicht of gehoor, problemen met armen of benen maar ook om je geaardheid.

S5 wilde zeggen dat er voor (geestelijke) stabiliteit een 5 was gescoord. Ook homoseksualiteit viel hier onder.
Bij veel dienstplichtigen was S5 ook een populaire methode om hun dienstplicht te ontlopen. Al was het niet zonder risico, het betekende dat je een psychische of persoonlijkheidsstoornis hebt en dat was meestal nadelig bij een sollicitatie.

Zaterdag is Kapitein Jaus Müller te gast, hij is militair historicus en voorzitter van Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). In Theater van het Sentiment praten hij en Bart over hoe dat in die tijd ging.

In het KRO-programma 'Waar Gebeurd' vertellen gewone mensen ongelofelijke verhalen. Verhalen die wáár gebeurd zijn, maar die niemand geloven wil... Ken jij dit programma nog?

Paul Haenen interviewt op typerende wijze de deelnemers die stuk voor stuk ongelofelijke dingen hebben meegemaakt. Waarna hij standaard afsluit met de iconische woorden: en dat is waar gebeurd?

foto: Wikipedia