Theater van het Sentiment
KRO-NCRV

Zondag 28 november 1972

foto: ANEFOfoto: ANEFO
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 28 november 1972

Yoga & Welsuria

Ken jij de naam Welsuria? Deze stichting zet zich in voor het welzijn van Surinamers in Amsterdam, Wel-Sur-I-A.
De stichting werd opgericht in 1967, de vele migranten uit Suriname konden daar terecht met vragen en werden doorverwezen naar de juiste instanties.

Sinds de oprichting krijgt Welsuria het ieder jaar drukker. Inmiddels houden zij zich allang niet meer uitsluitend bezig met opvang en huisvesting!

Frank Mijnals was een van de maatschappelijk werkers bij Welsuria. Zondag gaat hij met ons mee terug naar 1972. Hij vertelt ons waarvoor je terecht kon bij de Amsterdamse Stichting en waar zij zich allemaal voor in zette in die tijd.

Frank Mijnals kwam in 1956 als voetballer naar Nederland, samen met zijn broer Humphrey.
De Utrechtse club USV Elinkwijk contracteerde een aantal Surinaamse voetballers, samen bekend geworden als het 'klavertje vijf': naast de broers Mijnals waren dat Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charly Marbach.

Op onderstaande foto zie je een groep Surinaamse voetballers in Nederland, met op de bank rechts Frank Mijnals naast zijn vader

Zittend vanaf links Michel Kruin, Humphrey Mijnals, zijn vader, zijn broer Frank Mijnals en Erwin Sparendam.
Staand vanaf links Charlie Marbach, Elinkwijk-bestuurder Jan van Veen en advocaat Ramlakhan, een kennis van het gezelschap.

foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Surinaamse voetballers in Nederland, met o.a. Humphrey en Frank Mijnals, Michiel Kruin, Erwin Sparendam en Charley Marbach, Amsterdam, 18 oktober 1958.

Yoga positie 12, wordt in de Telegraaf uitgelegd.
In de reeks waarmee je als Telegraaf-lezer kennis kunt maken met deze sport. In 1972 is Yoga gearriveerd in Nederland. Steeds meer mensen maken kennis met deze sport.

Zondag gaan wij in Theater van het Sentiment ook de mat op en horen hoe Yoga in 1972 in Nederland beoefend werd.