Theater van het Sentiment
KRO-NCRV

Zondag 26 september 1969

foto: Wereldwinkel Breukelenfoto: Wereldwinkel Breukelen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 26 september 1969

The Who's Tommy in première & de eerste Wereldwinkel

In Breukelen opent in 1969 de aller eerste Derde Wereld Winkel van Nederland. Aanvankelijk begint Johan Derks vanuit zijn woonkamer met de verkoop van eerlijke producten zoals rietsuiker en kunstnijverheidsproducten ingekocht bij SOS-Wereldhandel.

Eerst komen er vooral toeristen maar toen er vanuit Breukelen klanten begonnen te komen werd er gezocht naar een winkelpand. Er werd een pand gevonden dat werd opgeknapt door een groep katholieke jongeren. En de eerste Wereldwinkel was een feit!

De plaatselijke krant beschreef: een niet-commerciële winkel, waarin volkskunst-produkten uit Zuidamerikaanse en Aziatische ontwikkelingslanden zullen worden verkocht. De opbrengst was bedoelt voor ontwikkelingswerk.

Pater Paul Brenninkmeijer was vanaf het begin betrokken bij deze winkel. Zondag is hij bij Bart te gast in het Theater van het Sentiment.

foto: Wereldwinkel Breukelen

Wereldwinkel Breukelen

Over een paar dagen is het zo ver.
Tommy, 's werelds eerste rockopera gaat in het Concertgebouw in Amsterdam in première.
De Engelse rockband The Who koos Amsterdam om hun nieuwe conceptalbum voor het eerst in zijn geheel te spelen vanwege de bloeiende pop-scene in ons land in deze periode. Als de première, die dus ook als test fungeert, geslaagd is gaat The Who vanaf 1970 met deze rockopera op tour door heel Europa.

Bart praat over Tommy met Theo van den Hoek, een van de producenten van de show.