Onvergetelijk
KRO-NCRV

Podcast-tip: Radiofenomeen Eddy Keur

foto: PowNed - Nick van Ormondtfoto: KRO-NCRV / BertOp5
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast-tip: Radiofenomeen Eddy Keur

Voor aflevering 39 van de podcast RadioReuzen praat Bert Kranenbarg niet alleen uitgebreid met Eddy Keur zelf, maar ook met de mensen die hem het podium gunden. Zelf zegt hij: “laat mij gewoon lekker de clown zijn”. Maar in deze aflevering zet hij die clownsneus af.

#39 - Radiofenomeen Eddy Keur - RadioReuzen

Wat maakt Eddy Keur tot zo’n radiofenomeen?

Wie doet het hem na? In 1984 begon hij op de landelijke radio bij de KRO op Hilversum 3. En na bijna veertig jaar en verschillende tussenstops bij andere radio- en televisiezenders is hij terug op NPO 3FM. 64 jaar inmiddels en iedere vrijdagmiddag vol energie.

“Ik luisterde nooit naar 3FM, al die scheurende gitaren door merg en been, heroïnemuziek noem ik dat.”

En toch raakte Eddy Keur in gesprek over het nieuwe 3FM en zei hij ‘ja’ toen radiobaas Florent Luyckx van omroep PowNed hem vroeg een weekendborrelprogramma gaan maken op vrijdagmiddag. En zo ontstond in september van dit jaar Keur in de Middag op NPO 3FM.

Joyeux

Peter van Bruggen komt aan het woord die Eddy Keur in 1984 zag binnenkomen bij de KRO. “Hij was joyeux, maar ook wel een beetje verlegen. En dat overstemde hij met joligheid.”

Paul van Gessel was in 2017 directeur van de regionale zender NH en haalde Eddy daar binnen: “het is een ontzettend groot succes geworden qua luistercijfers, maar het is mooiste vond ik dat er ook intern heel veel gebeurde, een whoosh die in één keer door het bedrijf ging.”

foto: KRO-NCRV / BertOp5

Paul van Gessel, Eddy Keur, Menno de Boer, Peter de Vries, Peter van Bruggen

Passie

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, had al eens koffie met Eddy Keur gedronken toen hij hem vroeg om de zieke Ruud de Wild te vervangen: “we hadden echt iemand nodig die meteen binnen zou kunnen komen, die het langere tijd zou kunnen doen en die ook nog passend bij NPO Radio 2 zou zijn. Continuïteit was belangrijk omdat we ook nog eens net afscheid van Rob Stenders hadden genomen.”

En Menno de Boer is als zendermanager van NPO 3FM verantwoordelijk voor de nieuwe koers van die zender. Hij had verschillende gesprekken met Eddy over welke kant het op zou moeten gaan met die zender. “En toen heeft Eddy zelf gezegd: hoe zou het zijn als ik een programma op 3FM zou maken. Toen dacht ik: die passie, daar kunnen we wel wat mee, laten we iets doen dat opvalt, één keer per week.”

Behalve gesprekken over Eddy Keur zijn in deze aflevering van RadioReuzen ook veel radiofragmenten van Eddy Keur te horen, van de Miniparade in de jaren 80 bij de KRO op Hilversum 3 tot Keur in de Middag van afgelopen vrijdag bij PowNed op NPO 3FM.

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.