NPO Radio 5

Digitale radio: vraag en antwoord

  1. Nieuwschevron right
  2. Digitale radio: vraag en antwoord

Soms is een klein opfris-cursusje nodig: De grootste vragen worden hier beantwoord.

Waarom zitten we niet meer gewoon op de AM?

In 2014 moesten we keuzes maken: er moest worden bezuinigd. We wilden zoveel mogelijk de programmering ontzien en met het afschakelen van de AM zouden we 1,2 miljoen euro kunnen besparen.

Er zijn ook voordelen aan de afschakeling. Bijvoorbeeld minder belasting van het milieu. Door de AM zendmast uit te schakelen besparen we 3 miljoen kwh (kilowattuur)energieverbruik per jaar. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 3000 huishoudens.

Daarnaast waren de zendmasten verouderd, en zou het forse investeringen vergen om de masten up-to-date te brengen.

De NPO koos ervoor om te investeren in een milieuvriendelijker en moderner alternatief: DAB+.

Wat is DAB-plus?

DAB+ is digitale vervanger van AM en (op termijn) FM. Het werkt bijna hetzelfde als de analoge ether: er zijn zendmasten, die versturen een digitaal signaal, en dat signaal kun je oppikken met je DAB+ radio. Bij AM en FM zoek je op frequentie: zo was Radio 5 te ontvangen via 747 AM. Maar bij DAB+ kun je gewoon op je radio zoeken op de zendernaam.

De ontvangst van DAB+ is bijna in het hele land 100 procent. Op sommige plekken (in bijvoorbeeld grensgebieden of op de eilanden) kan het zijn dat de ontvangst nog niet optimaal is. Maar er worden steeds meer zendmasten bijgebouwd, zodat we snel in heel Nederland een goed signaal hebben. Is digitale radio hetzelfde als internetradio? Nee, digitale radio zendt gratis uit door de lucht. Internetradio wordt uitgezonden via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de provider berekent.

En, digitale radio is gratis.

Wat als je geen DAB+ radio hebt?

Dan kun je luisteren via internet en de app, kabel (dat hebben de meeste mensen), en ook wordt af en toe geluisterd via de satelliet.

Ik wil via internet luisteren, hoe doe ik dat?

Dan zijn er 2 manieren: je kunt de NPO Radio 5 app downloaden op je telefoon of tablet. Of je kunt naar onze player kiezen en klikken op Live Luisteren.

Wat is het verschil tussen de app en de site?

Een app is niet hetzelfde als luisteren via bijvoorbeeld de site nporadio5.nl. Een app is een programmaatje dat je download via de zogenaamde store: bij Android telefoons en –tablets heet die store de Play Store. Bij het besturingssysteem van Apple (bijvoorbeeld op je iPhone of iPad) heet de store Apple Store. Je zoekt op NPO Radio 5, en dan verschijnt het programmaatje vanzelf. Te herkennen aan ons logo. Je downloadt en installeert het gratis, vervolgens verschijnt de app met logo op je telefoon of tablet.

Als je erop klikt opent de app, en zie je een play-knop rechts onderin. Als je daarop klikt, hoor je NPO Radio 5.

Let op: er zijn ook nep apps, waarvan bekend is dat ze geen actuele informatie doorsturen!!!!

Hoe luister ik dan via de kabel?

Is uw (oude) radiotoestel ingeplugd op het kabelnetwerk, dan kunt u per provincie de frequentie controleren. De frequenties vind je hier >>>

En hoe zit het met digitale tv?

Er kan ook geluisterd worden via de digitale tv. Zoals je ook naar NPO 1 kijkt, zo kun je ook zappen naar de radiokanalen. Zo is bij KPN kanaal 805 NPO Radio 5.