NPO Radio 5

The Beach Boys in 5 Feitjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Beach Boys in 5 Feitjes

The Beach Boys zijn altijd goed vertegenwoordigd in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000. Lees hier 5 kenmerkende Feitjes over de Amerikaanse groep.

In de Beach Boys zaten 3 broers

Naast o.a. Mike Love, Bruce Johnston, Al Jardine (en heel kort Glen Campbell!) gelden Brian, Dennis en Carl Wilson als wortels van de band. De drie broers groeiden op in Hawthorne, Californië en deelden als tieners 1 slaapkamer. Vader Murray was jarenlang manager van de groep. Op de plek in het stadje waar hun ouderlijk huis stond maar werd gesloopt ten bate van een snelweg is wel nog een monument te vinden:

Stenen monument met reliëf afbeelding van The Beach Boys

foto: wikimedia commons - Harry Jarnagan (Flickr)

Monument in geboorteplaats Wilsons, Hawthorne, Californië

Brian Wilson kreeg een onvoldoende voor muziek

Je kan het je bijna niet voorstellen… Toen Brian Wilson op de middelbare school de basis voor ‘Surfin’ componeerde, was muziekdocent Fred Morgan klaarblijkelijk niet onder de indruk. Wilson kreeg een ‘F’, wat ongeveer neerkomt op een 4.

In 2018 werd evengoed besloten om dat cijfer toch maar om te zetten naar een 10! Dit heuglijke feit werd uitgebreid in het nieuws vermeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het duurde een half jaar om Good Vibrations te produceren

Brian Wilson staat bekend als muzikant die zijn tijd nam op de muziek. Voor de evergreen ‘Good Vibrations’, een van hun bekendste evergreens ging hij tussen februari en september 1966 bijna letterlijk in lockdown. De ingewikkelde onderdelen van de 'symfonie', met o.a. gitaar, drums, mondharp en een electro-theremin werden op ruim 90 uur aan band gezet! Dat voor een lied van 3 minuten en 35 seconden lang.

Wilson was geïnspireerd door Phil Spector die in voorgaande jaren flinke golven in de muziekindustrie maakte. (Spector werkte in dezelfde periode als Wilson aan 'Good Vibrations' aan 'River Deep, Mountain High').

Hun eerste betaalde optreden was op een Oudjaarsavond

Voor hun optreden op 31 december 1961 kregen de jongens 300 dollar. Het was de ‘Ritchie Valens Memorial Dance’. Een half jaar later verscheen de eerste Beach Boys elpee, Surfin’ Safari.

Ze namen een succesvol kerstalbum op

Misschien hoor je de liedjes op dit album nooit zo vaak als Mariah Carey of Chris Rea, maar in 1964 kwam er een 40-koppig orkest aan te pas! Ook hier reageerde Brian Wilson op Phil Spector, die een jaar eerder A Christmas Gift For You uitbracht. Op The Beach Boys’ Christmas Album (waarom zou je een titel ingewikkelder maken?) staan versies van 'White Christmas' en 'Santa Claus Is Comin’ To Town' maar ook voor het album geschreven liedjes als 'Merry Christmas, Baby' en 'Santa’s Beard':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.