NPO Radio 5

Het verhaal achter Wish You Were Here

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Wish You Were Here

Tussen 6 Januari en 19 Juli 1975 neemt Pink Floyd in de Abbey Road Studio in Londen de LP Wish You Were Here op.

Plaat uit 1973

Wish You Were Here is de opvolger van het succesvolle album The Dark Side Of The Moon dat de groep in 1973 heeft uitgebracht. Dat album is zeer succesvol, want het staat maar liefst 741 weken, ofwel bijna 14 jaar in de Amerikaanse albumlijst.

Samen geschreven titelsong

Twee jaar later komt de Engelse rockband met Wish You Were Here. De plaat komt de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats. Het album is opgedragen aan Syd Barrett, die eerder wegens overmatig drugsgebruik (en mentale ziekte) uit de band was gezet.

In interviews verklaarde Roger Waters dat Barrett al sinds de release van debuut 'Arnold Layne' langzaam aan het ontrafelen was, met als uiteindelijk gevolg dat het schrijven van muziek zonder hem verder moest. Samen met David Gilmour schrijft Waters 'Wish You Were Here', de titeltrack, met Gilmours gitaarriff (te horen in de opening) als basis.

Een legendarische hoes

🔥Stuntman Ronnie Rondell Jr. werd voor de hoes -met handdruk- letterlijk in brand gezet. Hij droeg beschermende kleding en een pruik, maar toen na poging 15 zijn snor in brand vloog, was hij er evengoed wel klaar mee: "no more." Gelukkig was de winnende kiek toen al geknipt.

De tracklist:

1. 'Shine On You Crazy Diamond' (Parts I-V)
2. 'Welcome to the Machine'
3. 'Have a Cigar'
4. 'Wish You Were Here'
5. 'Shine On You Crazy Diamond' (Parts VI-IX)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP