NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Sylvia's Mother'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sylvia's Mother'

'Sylvia's Mother' blijkt een waargebeurd verhaal, tot in de details, Op één ding na dan.

Mrs Avery

Liedjesschrijver Shel Silverstein heeft een grote fantasie, maar in het verhaal van ‘Sylvia’s Mother’ is alleen Sylvia’s achternaam verzonnen: ‘Mrs Avery’ paste beter in het ritme van het liedje dan ‘Mrs Pandolfi’.

Sylvia Pandolfi

Sylvia Pandolfi staat dus inderdaad op het punt naar Mexico te vertrekken als de Dr. Hook voorman belt. Ze wil er gaan trouwen met een stierenvechter / schilder. Shel is er erg verdrietig over: Sylvia en hij hebben tot dan toe een relatie in briefvorm gehad en het verrast de songsmid dat ze nu ‘ineens’ met een ander gaat trouwen.

Verpest het niet, Shel

Uiteindelijk krijgt Shel Sylvia wel te spreken. Maar niet voordat haar moeder, Mrs Pandolfi, hem vraagt ‘het niet te verpesten’. Silverstein zegt daar zelf achteraf over: “even nam mijn ego het over, alsof ik het echt nog had kunnen verpesten. Maar dat was me zelfs met een moker niet gelukt.”

Lange tijd was onduidelijk wie de Sylvia en haar moeder uit het liedje waren. Het was onze eigen Arjan Vlakveld die voor de NPO / ntr / Top 2000 het volgende filmpje over hen maakte. Overigens kwam hij heel toevallig achter hun identiteit: tijdens een tuinfeestje sprak hij iemand wiens moeder op een school werkte waar ook ‘Sylvia’s Mother’ werkte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Evergreen Top 1000
​23 t/m 27 november 2020
NPO Radio 5