NPO Radio 5

De bange BBC en muziek

  1. Nieuwschevron right
  2. De bange BBC en muziek

In Engeland was de publieke omroep regelmatig zenuwachtig over de inhoud van muziek, en verbood dan ook regelmatig liedjes. Op 19 februari 1972 was Paul McCartney de klos.

Dit kunnen we niet uitzenden

In 1932 wist Norman Long al wat er aan zat te komen: zijn satirische 'We Can't Let You Broadcast That' ging over de voorzichtige houding ten opzichte van sommige liedjes:

Give Ireland Back To The Irish

Tell Me How Would You Like It
If On Your Way To Work
You Were Stopped By Irish soldiers
Would You Lie Down Do Nothing
Would you give in or go berserk

30 januari 1972, een zwarte dag in de Britse geschiedenis: Op 'Bloody Sunday' vinden 26 mensen in het Noord-Ierse Derry de dood. De schutters zijn Engelse militairen. De afscheiding van Noord-Ierland was nooit zo bloederig verlopen. Letterlijk een dag later stappen Paul & Linda McCartney de Abbey Road in om het lied op te nemen. Henry McCullough, een Ierse gitarist, speelt ook mee.

Slaags

Een aantal weken later verschijnt het lied op single, officieel de eerste Wings-single. De platenmaatschappij is niet blij: "dat lied wordt zeker verboden op de radiozenders". En dat blijkt ook te gebeuren. Toch blijven de McCartneys bij hun lied. Zelfs wanneer Henry McCulloughs broer in elkaar wordt geslagen vanwege de betrokkenheid van zijn broer...

De lijst is lang

Sinds een aantal jaren doet de BBC geen liedjes meer in de ban. Maar in de afgelopen 60 jaar zijn verschillende evergreens geweerd omtrent bijvoorbeeld obsceniteit, drugs- of seksverwijzingen of politieke statements. Denk daarbij aan 'Ebony Eyes' van The Everly Brothers, 'Je t'aime... Moi Non Plus' van Jane Birkin en Serge Gainsbourg, 'Kodachrome' van Paul Simon' en uiteraard 'God Save The Queen' van de Sex Pistols.

Paul McCartney was vaker de klos, met ook 'Hi Hi Hi' en 'A Day In The Life' van The Beatles op de voornalig zwarte lijst...