NPO Radio 5

Podcast 100 Jaar Radio: Heel Oude Radio

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 100 Jaar Radio: Heel Oude Radio

Amusement op de radio begon al voor de Tweede Wereldoorlog met onder meer ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, ‘Showboat’, ‘Mastklimmen’ en ‘Paul Vlaanderen’. Bert en Bas duiken diep in het archief en laten prachtige historische fragmenten horen.

#13 - 'Cappuccino' met oa Sjors Fröhlich en Felix Rottenberg - RadioReuzen

Heel Oude Radio

De programma’s werden gemaakt met medewerking van de omroeporkesten. De studio’s zaten vol publiek, die zelfs met een speciale trein naar Hilversum kwamen. En artiesten als Snip en Snap (Willy Walden en Piet Muyselaar) en Willem Parel (Wim Sonneveld) speelden iedere aflevering weer een grote rol.

‘De hamvraag’ komt aan bod en ook nieuwslezer Donald de Marcas in het hoorspel ‘Paul Vlaanderen’ dat tientallen jaren is uitgezonden. Miljoenen luisteraars zaten aan het toestel gekluisterd.

100 Jaar Radio podcast

Iedere donderdagmiddag in 2019 viert ‘Bert op 5’ op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat ‘Bert op 5’ wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Ook maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ‘Met het oog op morgen’, ‘De toestand in de wereld’ (door mr. G.B.J. Hiltermann), ‘Raden maar’ en ‘De Stemband’ (met Kees Schilperoort) en Cappuccino.

Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

100 Jaar Radio
Maker: Bert Kranenbarg