NPO Radio 5

Podcast-tip: En Toen Was Ik Mantelzorger

foto: Dingena Molfoto: Dingena Mol
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast-tip: En Toen Was Ik Mantelzorger

In deze Ontdekdezorg week een passende podcast-tip: 'En Toen Was Ik Mantelzorger'. Luister naar de verhalen van mantelzorgers, opgetekend door Tom Herlaar.

Zorgen in de laatste fase

Linda was mantelzorger van haar moeder Afra. Onlangs is haar moeder op 86-jarige leeftijd overleden. Ze had de ziekte van Alzheimer en bracht haar laatste jaren door in een verzorgingstehuis. Samen met haar broers en zussen deelde Linda de zorg voor haar moeder. In deze aflevering vertelt ze hoe de mantelzorg en laatste fase eruit zag.

Quote

Vooral dankbaar dat we het hebben mogen doen.

Linda

#6 - Zorgen in de laatste fase - En toen was ik mantelzorger

Zorgen voor je vrouw op leeftijd

Lammert woont samen met zijn vrouw Klazina in een particulier verzorgingshuis in Arnhem. In 2008 kreeg zijn vrouw een hersenbloeding met als gevolg een gedeeltelijke verlamming en afasie. Nadat beiden in een diep dal terechtkwamen, kozen ze voor een particulier verzogingstehuis. Ondanks de aanwezige verzorgers is Lammert heel druk met de mantelzorg.

Quote

De angst: wie sterft het eerst?

Lammert

#8 - Zorgen voor je vrouw op leeftijd - En toen was ik mantelzorger

Een kind dat mantelzorg nodig heeft

Ria is moeder en mantelzorger van haar dochter Karina. Karina is gezond geboren, maar kreeg na vier weken een waterhoofd. In de loop der jaren heeft ze daardoor een forse hersenbeschadiging opgelopen. Naast haar lichamelijke problemen heeft ze ook een verstandelijke beperking. Op mentaal gebied is ze ongeveer 7 jaar oud. Ria wil op termijn haar mantelzorgtaken afbouwen, maar vindt het lastig om de zorg uit handen te geven.

Quote

Wat me nu het meest stoort is dat ik altijd moet plannen.

Ria, mantelzorger

#4 - Een kind dat mantelzorg nodig heeft - En toen was ik mantelzorger