NPO Radio 5

Laaggeletterdheid in Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Laaggeletterdheid in Nederland

Waar gaat het deze week over, en wat zijn de feiten? Je vindt ze hier.

Bron: Stichting Lezen & Schrijven

De cijfers

- Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 1,8 miljoen hiervan zijn tussen de 16 en 65 jaar oud. Deze achterstand heeft invloed op werk, gezondheid en sociale interacties.

- Het grootste deel van laageletterde mensen in ons land is niet autochtoon, maar autochtoon: 54,4% in tegenstelling tot 36,7%. In verhouding hebben meer iets vrouwen (53,1%) dan mannen (46,9%) moeite met lezen en schrijven.

- Veruit de meeste mensen die worstelen met onze taal zijn 55 of ouder: ruim 38% ten opzichte van bijvoorbeeld 12% onder 25-34-jarigen.

- Het is vastgesteld dat laageletterde mensen 2x zoveel minder werken en/of vrijwilligerswerk doen. Dit gebrek aan omgang met anderen in het dagelijks leven maakt dat het vertrouwen in de medemens lager is.

- Minder werk betekent doorgaans ook minder geld te besteden, wat ook zijn weerklank heeft op de lichamelijke & geestelijke gezondheid. Bij laaggeletterden ligt de armoedegrens 2x zo snel op de loer en men omschrijft zichzelf in 40% van de gevallen als 'ongezond' (ten opzichte van 10%). Dit kost de overheid ook nog eens miljoenen euro's.

- Gelukkig is er verbetering te zien: sinds 2012 zijn ruim 80.000 laaggeletterden met behulp van honderden vrijwilligers getraind en opgeleid, wat leidt tot een nieuwe baan voor bijvoorbeeld 19% van de deelnemers!

Meer informatie

Ga voor alle cijfers naar de site van Stichting Lezen & Schrijven >>

Wil jij laaggeletterden helpen? Dat kan op verschillende manieren! Lees meer >>