NPO Radio 5

Na 15 jaar eindelijk 'n reuzenpanda

  1. Nieuwschevron right
  2. Na 15 jaar eindelijk 'n reuzenpanda

Ouwehands Dierenpark is al tijden bezig met het binnenhalen van de reuzenpanda. Dit najaar komen de dieren eindelijk naar Nederland: een hele klus!

Opleinding

Directeur Robin de Lange en pandaverzorgster Marga Gerritsen vertellen: Voordat de panda's naar Nederland komen is Marga naar China geweest om daar een opleiding te volgen tot reuzenpandaverzorgster. "We hebben van de Chinese verzorgers alles mogen leren. Zij weten uiteindelijk het meeste van deze dieren. Voor ons is het nieuw. We hebben al met beren gewerkt. Voor mij is dit het vijfde berensoort waarmee ik kom te werken."

Piek

De reuzenpanda heeft speciale aandacht nodig ten opzichte van andere beren. Vooral rond de paartijd vraagt de panda extra en nauwkeurige aandacht. De vrouwtjespanda is namelijk maar één keer per jaar vruchtbaar. "Na drie dagen is hun paarperiode weer om. Er is één piek. Net over die piek moeten wij besluiten pakken en die dieren bij elkaar zetten."

Solitair

De reuzenpanda leeft solitair in het wild. De dierentuin wil dit zo natuurlijk mogelijk nabootsen. Robin vertelt waarom zij dit doen: "Als de dieren elkaar buiten de paartijd tegenkomen ontstaat er agressiviteit, en dat is wat we niet willen." De dierentuin heeft twee buitenverblijven gebouwd zodat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. "Zo kunnen ze elkaar leren kennen en aan elkaar wennen."

Toestemming

Dat de reuzenpanda naar Nederland komt, is heel bijzonder. Er zijn maar vijf andere dierentuinen in Europa die reuzenpanda's mogen houden. Het heeft voor Ouwehands dierenpark vijftien jaar geduurd voordat zij toestemming kregen van China. "We zijn in 2000 begonnen met het benaderen van China," vertelt De Lange. Dat gaat via de Nederlandse overheid, premier Kok heeft toentertijd een brief geschreven naar de voormalige president van China."

China bepaalt

"We hebben afgelopen jaar heel veel tijd en moeite gestoken in de goede relaties met de Chinese overheid, natuurbeschermingsorganisaties en een Chinese organisatie die zorgt voor het hele pandaprogramma over de hele wereld." De reuzenpanda leeft alleen in China. Vandaar dat er zoveel tijd gestoken wordt in het opbouwen van goede relaties. Op dit moment leven nog 1800 panda's in het wild en 300 in fokcentra. "De Chinezen bepalen waar de reuzenpanda naar toe gaat," verklaart de directeur.

Samenwerkingsovereenkomst

Vorig jaar 26 oktober 2015 heeft Marcel Boekhoorn, de eigenaar van de dierentuin, de samenwerkingsovereenkomst getekend in Beijing. "Dat was fantastisch," roept Robin de Lange blij. "Onder toeziend oog van onze Koning Willem-Alexander en president Xi Jinping is de overeenkomst getekend. Ik stond daar vlakbij en dat was een waanzinnig moment voor ons allemaal."

Meest bedreigde diersoort

Waarom is de reuzenpanda het meest bedreigde diersoort? "Het leefgebied wordt bedreigd en er wordt zelfs op gejaagd. De reuzenpanda eet vijftig kilo bamboe per dag, dus daar heb je wel wat ruimte voor nodig. Wat het extra moeilijk maakt, is het voortplanten van de reuzenpanda. Drie dagen per jaar is het vrouwtje vruchtbaar. Het is belangrijk dat de reuzenpanda gered wordt. Dat is ook de reden waarom we dit project opgestart zijn, omdat we nu eindelijk de mogelijkheid hebben om die reuzenpanda met alle andere buitenlandse dierentuinen te redden."

Miljoen dollar per jaar

Die panda's naar Nederland halen is niet goedkoop. "We betalen één miljoen dollar per jaar," vertelt De Lange. Alle opbrengst gaat naar een stichting die de panda beschermt. "Er zijn meerdere dierentuinen bij betrokken en die betalen allemaal dit bedrag per jaar. Met dit geld wordt de panda in China gered. Dat betekent dat het leefgebied beschermt wordt." Het leefgebied van de panda wordt vergroot en er wordt bamboe aangeplant.

Herintroductie

Er zijn ook fokcentra die de panda's proberen in stand te houden. "Ook is er een herintroducite centra gebouwd. De reuzenpanda's worden hierdoor teruggeplaatst in de natuur. Daar worden de speciale panda's voor geselecteerd. De panda's die genetisch het dichts bij de natuur staan en daarvan worden de jongen getraind om weer wild te zijn. Dit gebeurt in drie fases: hun leefgebied wordt steeds grote, ze moeten steeds meer voor hun eigen voedsel zorgen. De medewerkers die daar werken staan in pandapak of staan als bamboestruik verkleed om zo weinig mogelijk contact met mensen te hebben. Ze worden zelfs getraind tegen hun natuurlijke vijanden." legt Robin de Lange uit.

Twee generaties

Zodra de reuzenpanda's klaar zijn worden ze teruggeplaatst in de natuur. Inmiddels zijn er al vijf panda's weer terugplaatst. "De wens is dat deze panda's aansluiting vinden bij de wilde populatie en zich met de wilde populatie gaan voorplanten. Als dat twee generaties goed gaat, dan spreek je van een succes. Dat duurt nog heel lang en kost heel veel geld."